Marea Britanie: O femeie a fost aleasă în premieră la conducerea Partidului Liberal-Democrat

Marea Britanie: O femeie a fost aleasă în premieră la conducerea Partidului Liberal-Democrat

Jo Swinson a fost aleasă luni la conducerea Partidului Liberal-Democrat din Marea Britanie, o formaţiune care se opune Brexit-ului şi care numără 12 reprezentanţi în Parlament, relatează AFP.

Ea a obţinut sufragiile a circa 63% dintre membrii partidului, învingându-l pe rivalul său Ed Davey, 53 de ani, care a fost ministrul pentru energie şi climă în guvernul de coaliţie cu premierul conservator David Cameron (2010-2015).

În vârstă de 39 de ani şi născută la Glasgow, Jo Swinson îl înlocuieşte pe Vince Cable şi devine prima femeie care conduce acest partid.

Ea a promis că va face "totul pentru a împiedica Brexit-ul" şi că îi va conduce nu doar pe liberal-democraţi, ci şi "o mare mişcare liberală şi deschisă de care ţara noastră are atâta nevoie".

Partidul Liberal-Democrat, a cărui popularitate a scăzut după participarea la guvernul lui David Cameron, a revenit în atenţie în ultimele luni. Această relansare se explică în special prin opoziţia clară faţă de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, pentru care britanicii s-au exprimat în proporţie de 52% la referendumul din iunie 2016, dar care continuă să divizeze profund Regatul Unit.

Liberal-democraţii ('Lib-Dems') s-au plasat pe poziţia a doua la alegerile europene, obţinând 20,3% din voturi, în urma Partidului Brexit, care a câştigat 31,6% din sufragii. Partidul numără astăzi peste 105.000 de membri, comparativ cu circa cei 160.000 de membri ai Partidului Conservator aflat la putere.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...