Marea Britanie: Partidul Conservator pierde cele două alegeri legislative parţiale, înfrângerea reprezentând o nouă lovitură pentru premierul Johnson

Marea Britanie: Partidul Conservator pierde cele două alegeri legislative parţiale, înfrângerea reprezentând o nouă lovitură pentru premierul Johnson

Înfrângerile - una în fiefurile tradiţionale ale conservatorilor din sud şi într-un fief nordic unde la alegerile trecute a câştigat Partidul Laburist - sugerează că coaliţia electorală reunită de Johnson la alegerile naţionale din 2019 s-ar putea destrăma după luni de scandal şi pe fondul costului vieţii în creştere.

Conservatorii au pierdut o majoritate de peste 24.000 de voturi la Tiverton şi Honiton, într-o zonă tradiţional conservatoare din sud-vestul Marii Britanii, fiind învinşi de liberal-democraţii de centru, care şi-au asigurat o majoritate de peste 6.000 locuri.

Liberal-democraţii au spus că a fost cea mai mare majoritate obţinută vreodată la alegerile parlamentare parţiale britanice, situaţie care denotă că alţi parlamentari conservatori ar putea risca să-şi piardă locurile în fieful sudic al partidului.

„În această seară, oamenii din Tiverton şi Honiton au vorbit în numele Marii Britanii. Au transmis un mesaj puternic şi clar: este timpul ca Boris Johnson să plece şi să plece acum”, a declarat candidatul câştigător al liberal-democraţilor, Richard Foord.

”În fiecare zi, Boris Johnson se agaţă de cabinet, el aduce şi mai multă ruşine, haos şi neglijenţă”, a adăugat Foord.

În fieful nordic Wakefield, laburiştii din opoziţie i-au învins şi pe conservatori.

Cele două alegeri parţiale au constituit prima şansă a alegătorilor de a-şi exprima opinia cu privire la Johnson, de când un raport al Guvernului de luna trecută a dezvăluit organizarea unei serii de petreceri ilegale la Downing Street care au încălcat carantina impusă în pandemie.

Johnson i-a condus pe conservatori către cea mai mare majoritate din ultimele trei decenii la alegerile naţionale din 2019, obţinând aprecieri din partea partidului pentru capacitatea sa de a câştiga în fiefurile tradiţionale laburiste din nordul şi centrul ţării.

Cu toate acestea, pierderea fiefului Wakefield ar putea indica faptul că abilitatea lui Johnson de a câştiga din nou în aceste fiefuri la alegeri naţionale viitoare, aşteptate în 2024, a fost compromisă.

Alegerile parţiale au fost declanşate de demisiile parlamentarilor conservatori prolifici - unul dintre ei a recunoscut că a vizionat pornografie în Parlament, iar altul a fost găsit vinovat că a agresat sexual un adolescent.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”