Marea Britanie: Poliţia anchetează mai multe petreceri organizate în Downing Street în perioadele de lockdown

Marea Britanie: Poliţia anchetează mai multe petreceri organizate în Downing Street în perioadele de lockdown

Poliţia londoneză a anunţat marţi că anchetează în legătură cu mai multe petreceri organizate în Downing Street şi în interiorul înaltei administraţii britanice în perioadele de lockdown, a căror dezvăluire pune în pericol supravieţuirea politică a premierului Boris Johnson, transmite AFP.

Poliţia metropolitană londoneză ('Met') era criticată pentru că a întârziat să reacţioneze la dezvăluirile care se succed în ultimele săptămâni despre petreceri în grădina reşedinţei oficiale a premierului, de rămas-bun sau aniversare ţinute la vârfurile puterii în timp ce britanicii erau obligaţi să-şi restrângă contactele.

În cursul audierii în faţa unor aleşi londonezi, şefa Met, Cressida Dick, a anunţat că poliţia anchetează în prezent un anumit număr de 'evenimente' petrecute în Downing Street şi în instituţiile înaltei administraţii, pe tema unor 'potenţiale încălcări ale regulilor legate de COVID-19'.

Ea a precizat că mai multe alte 'evenimente' au fost examinate, dar sunt considerate ca neimplicând o anchetă penală.

'Faptul că anchetăm acum nu înseamnă, desigur, că vor fi necesare amenzi în fiecare caz şi pentru fiecare persoană implicată', a subliniat Cressida Dick.

Criticat pentru o serie de petreceri în Downing Street în plin lockdown, Boris Johnson trece prin cea mai gravă criză de la ascensiunea sa triumfală la putere în vara lui 2019.

Vizat de cereri de demisie, inclusiv din propria tabără conservatoare, prim-ministrul a făcut trimitere deocamdată la concluziile unei anchete interne întreprinse de înalta funcţionară Sue Gray, aşteptate în zilele următoare.

Această anchetă 'continuă' şi au avut loc contacte cu poliţia, a transmis Cabinet Office, agenţia interministerială care supervizează aceste investigaţii.

În cea mai recentă dezvăluire, postul ITV a afirmat luni seară că Boris Johnson şi-a sărbătorit ziua de naştere alături de apropiaţi şi colaboratori în după-amiaza de 19 iunie 2020, în timpul primului lockdown, când astfel de reuniuni erau interzise.

La petrecere ar fi participat în jur de 30 de persoane, printre care Lulu Lytle, arhitecta care s-a ocupat de lucrările de reamenajare costisitoare şi cu finanţare controversată din apartamentul lui Boris Johnson de la reşedinţa oficială.

Conform unei purtătoare de cuvânt a Downing Street, Boris Johnson ar fi participat 'mai puţin de zece minute' la această reuniune a colaboratorilor săi.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski