Marea Britanie trebuie să fie pregătită să contracareze ''ameninţările în creştere'' venite din spaţiu

Marea Britanie trebuie să fie pregătită să contracareze ''ameninţările în creştere'' venite din spaţiu

Marea Britanie trebuie să fie pregătită să contracareze ''ameninţările în creştere'' venite din spaţiu, a declarat ministrul britanic al apărării, Gavin Williamson, la lansarea primei Strategii de apărare spaţială a ţării, relatează BBC şi Press Association.

În cadrul acestei strategii, personalul din sectorul apărării spaţiale va creşte cu o cincime în următorii cinci ani, la finalul cărora va trece de 600 de oameni, iar "comanda şi controlul" operaţiunilor militare spaţiale britanice vor fi asumate de Comandamentul forţelor aeriene, a precizat Williamson.

Strategia cuprinde între altele apărarea de ameninţări cum sunt bruierea sateliţilor civili folosiţi de companiile de radio şi televiziune şi a sistemelor de navigaţie folosite de armată.

Gavin Williamson a confirmat totodată că are în vedere participarea britanică la un sistem de navigaţie prin satelit alternativ la programul Galileo al Uniunii Europene.

"Marea Britanie este un lider mondial în industria spaţială, iar oamenii noştri de ştiinţă din sfera apărării şi personalul nostru militar au jucat un rol central în dezvoltarea programului Galileo al UE, împreună cu companii britanice, aşa că este important să ne revizuim contribuţia şi să analizăm sisteme alternative în acest domeniu crucial", a subliniat ministrul britanic al apărării.

La rândul său, ministrul pentru achiziţii militare, Guto Bebb, a subliniat că spaţiul este o "parte vitală" a economiei britanice şi că prin lansarea noii strategii Londra urmăreşte ca industria britanică să aibă de câştigat din dezvoltarea tehnologiei satelitare.

Lansarea acestei strategii survine în contextul în care UE a blocat participarea Marii Britanii la programul Galileo evocând raţiuni de securitate. Potrivit cotidianului Financial Times, Comisia Europeană a remis guvernului britanic o scrisoare în care avertizează că elemente de securitate ale proiectului riscă să fie "compromise iremediabil" prin implicarea Marii Britanii, care va deveni "ţară terţă" după Brexit.

Marea Britanie a cheltuit 1,4 miliarde de euro în cadrul acestui proiect, iar ministrul britanic pentru afaceri, Greg Clark, a indicat că discută cu avocaţi pentru a stabili dacă pot fi recuperaţi aceşti bani. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /