Marea Britanie/Brexit: Conservatorii, spre un compromis cu laburiştii după pierderile la alegerile locale

Marea Britanie/Brexit: Conservatorii, spre un compromis cu laburiştii după pierderile la alegerile locale

Conservatorii britanici la putere trebuie să fie deschişi spre un compromis cu Partidul Laburist din opoziţie asupra Brexitului după pierderile grele înregistrate în alegerile locale de joi, a declarat sâmbătă ministrul sănătăţii Matt Hancock, informează Reuters.

Conservatorii prim-ministrului Theresa May au pierdut 1.332 de locuri în consiliile locale şi laburiştii 81.

Mulţi alegători şi-au exprimat frustrarea faţă de eşecul lui May de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană, la aproape trei ani după ce ţara a decis să iasă printr-un referendum.

"Trebuie să ascultăm aceste rezultate de la aceste alegeri locale (...). Cred că trebuie să fim într-o stare de compromis", a declarat ministrul într-un interviu la radioul BBC.

Laburiştii au cerut garanţii asupra drepturilor muncitorilor şi o uniune vamală permanentă cu UE, ca o condiţie pentru sprijinirea unui acord de retragere din UE.

Guvernul May s-a opus unei uniuni vamale, preferând un aranjament mai lejer ce ar permite Marii Britanii să aibă propriile acorduri comerciale cu ţări în afara UE.

Hancock a mai sugerat că ar putea exista mai multă dorinţă de compromis după pierderile din alegerile locale.

Buzzfeed News a relatat sâmbătă că May este optimistă că ea ar putea ajunge în curând la o înţelegere cu laburiştii şi că în spatele uşilor închise guvernul ar fi ajuns la un compromis cu privire la problema uniunii vamale.

"În ultima săptămână, miniştri şi oficiali guvernamentali au prezentat laburiştilor o nouă ofertă cu privire la un acord vamal ce ar lăsa efectiv Marea Britanie în aspectele cheie într-o uniune vamală cu UE", au declarat surse apropiate discuţiilor pentru BuzzFeed News.

Potrivit website-ului, o sursă a spus că "oferta ar echivala cu acceptarea în totalitate de către guvern a cererilor laburiştilor".

Dar aceste surse nu ştiau cât de curând se va ajunge la o înţelegere, considerând că este posibil ca liderul laburiştilor Jeremy Corbyn să evite un acord până după alegerile pentru Parlamentul European din 23 mai. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

4 Tablou din colecția lui Ceaușescu, găsit în Bulgaria. Ce mesaj apare pe spatele lucrării de 50 de milioane de euro

5 Foarte interesante amănunte...