Marea Britanie/Brexit: Conservatorii, spre un compromis cu laburiştii după pierderile la alegerile locale

Marea Britanie/Brexit: Conservatorii, spre un compromis cu laburiştii după pierderile la alegerile locale

Conservatorii britanici la putere trebuie să fie deschişi spre un compromis cu Partidul Laburist din opoziţie asupra Brexitului după pierderile grele înregistrate în alegerile locale de joi, a declarat sâmbătă ministrul sănătăţii Matt Hancock, informează Reuters.

Conservatorii prim-ministrului Theresa May au pierdut 1.332 de locuri în consiliile locale şi laburiştii 81.

Mulţi alegători şi-au exprimat frustrarea faţă de eşecul lui May de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană, la aproape trei ani după ce ţara a decis să iasă printr-un referendum.

"Trebuie să ascultăm aceste rezultate de la aceste alegeri locale (...). Cred că trebuie să fim într-o stare de compromis", a declarat ministrul într-un interviu la radioul BBC.

Laburiştii au cerut garanţii asupra drepturilor muncitorilor şi o uniune vamală permanentă cu UE, ca o condiţie pentru sprijinirea unui acord de retragere din UE.

Guvernul May s-a opus unei uniuni vamale, preferând un aranjament mai lejer ce ar permite Marii Britanii să aibă propriile acorduri comerciale cu ţări în afara UE.

Hancock a mai sugerat că ar putea exista mai multă dorinţă de compromis după pierderile din alegerile locale.

Buzzfeed News a relatat sâmbătă că May este optimistă că ea ar putea ajunge în curând la o înţelegere cu laburiştii şi că în spatele uşilor închise guvernul ar fi ajuns la un compromis cu privire la problema uniunii vamale.

"În ultima săptămână, miniştri şi oficiali guvernamentali au prezentat laburiştilor o nouă ofertă cu privire la un acord vamal ce ar lăsa efectiv Marea Britanie în aspectele cheie într-o uniune vamală cu UE", au declarat surse apropiate discuţiilor pentru BuzzFeed News.

Potrivit website-ului, o sursă a spus că "oferta ar echivala cu acceptarea în totalitate de către guvern a cererilor laburiştilor".

Dar aceste surse nu ştiau cât de curând se va ajunge la o înţelegere, considerând că este posibil ca liderul laburiştilor Jeremy Corbyn să evite un acord până după alegerile pentru Parlamentul European din 23 mai. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina