Margaret Thatcher se gândea să revendice dreptul britanicilor asupra ''munţilor de unt'' din Europa (arhive)

Margaret Thatcher se gândea să revendice dreptul britanicilor asupra ''munţilor de unt'' din Europa (arhive)

Fostul premier britanic Margaret Thatcher pusese ochii pe "muntele de unt" şi alte stocuri de alimente din Europa ca alternativă la proviziile de urgenţă ale Marii Britanii, relevă documente oficiale făcute publice de Arhivele naţionale, citate marţi de Press Association.

Potrivit acestor documente, la scurt timp după alegerea sa ca premier, în 1979, dna Thatcher a fost avertizată de ministrul de atunci al agriculturii, Peter Walker, că guvernul laburist anterior a subţiat stocurile destinate situaţiilor de urgenţă cum ar fi războiul sau catastrofele naturale "şi din păcate nu le-a umplut la loc", iar costul refacerii acestor provizii s-ar ridica la 14 milioane de lire.

Margaret Thatcher a apreciat atunci că o soluţie mai eficientă din punct de vedere al costurilor ar fi recurgerea la faimoasele stocuri de alimente ale Comunităţii Economice Europene, acumulate în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) pentru a susţine preţurile.

"Înţeleg că în Europa există munţi de unt, surplusuri de zahăr şi stocuri de carne de vită. Ale cui sunt acestea?" - s-a întrebat în replică Thatcher. "Cum cea mai mare parte a finanţării lor vine de la noi, nu ne putem revendica dreptul asupra unei părţi din ele, fără să fim nevoiţi să plătim? Alternativ, existenţa acestei surse de rezerve nu reduce necesitatea să ne facem propriile depozite?" - i-a scris premierul ministrului.

Acesta şi-a exprimat însă îndoiala faţă de o astfel de soluţie, răspunzându-i lui Thatcher că, deşi este încrezător că Marea Britanie va putea folosi stocurile de intervenţie în caz de urgenţă, nu trebuie să le acorde o "importanţă exagerată".

"Faptul că PAC a generat ample excedente la un cost ridicat pentru Marea Britanie nu înseamnă neapărat că Marea Britanie dispune de stocuri ample: de fapt, singurul stoc de intervenţie consistent de care dispune în prezent Regatul Unit este cel de unt", a precizat ministrul.

În orice caz, la doi ani după acest schimb de replici, politica oficială a Londrei în acest sens s-a schimbat radical, miniştrii grăbindu-se să vândă restul stocurilor de alimente, în cadrul agendei de privatizări susţinute de Margaret Thatcher, notează PA. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi amănunte picante

2 Amănunte picante rău! / Androneasca, la pușcărie? / Costoiu a turnat-o pe „mami Cati” în fața judecătorilor!

3 Dezvăluiri despre Antene, Radu Tudor și servicii...

4 „Și mie îmi place p...a ta, ador sexul oral și fanteziile sexuale”

5 Ceas de 180.000 de dolari! / L-o avea de la interlopul care-și permitea să-i zică „curvă”?