Marile sărbători ortodoxe din Postul Crăciunului. Ce se face în prima zi pentru a ne feri de pagubă

Marile sărbători ortodoxe din Postul Crăciunului. Ce se face în prima zi pentru a ne feri de pagubă

Postul Crăciunului, cunoscut și sub numele de Postul Nașterii Domnului, este un post de 40 de zile care începe pe 14 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie, în ajunul Crăciunului. Este un post de pregătire pentru sărbătoarea nașterii Domnului Iisus Hristos.

FOTO Arhivă

În timpul Postului Crăciunului, credincioșii ortodocși se abțin de la mâncăruri de dulceață, carne, pește, lactate și ouă. De asemenea, se recomandă să se evite petrecerile și evenimentele mondene.

În Postul Crăciunului au loc mai multe sărbători importante, care sunt considerate a fi mari sărbători ortodoxe. Aceste sărbători sunt:

Ovidenia Mare (14 noiembrie) - Ovidenia Mare este o sărbătoare care comemorează apariția Maicii Domnului în fața lui Irod Antipa. Această apariție a avut loc în timpul vieții pământești a Maicii Domnului. Sărbătoarea Ovideniei Mari este o zi de sărbătoare pentru toți creștinii, care o cinstesc pe Maica Domnului pentru dragostea și grija ei pentru oameni. În ajunul Ovidaniei se deschid cerurile, iar oamenii pot înțelege graiul animalelor, se spunea în trecut. Când se lasă întunericul se zice că pot fi văzute flăcările albastre ale comorilor ascunse în pământ.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie) - Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului. Este momentul prielnic pentru creștinii-ortodocși să se roage lui Dumnezeu pentru îndeplinirea celei mai mari dorințe din viața lor.

Sfântul Andrei (30 noiembrie) - Sfântul Andrei este unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Hristos. El este considerat a fi întemeietorul Bisericii Ortodoxe din Rusia. Sărbătoarea sa este o zi de sărbătoare pentru toți creștinii ortodocși din Rusia și din alte țări.

Sfântul Nicolae (6 decembrie) - Sfântul Nicolae este un sfânt foarte popular în rândul creștinilor ortodocși. El este considerat a fi ocrotitorul copiilor, al navigatorilor și al celor care se află în necazuri. Sărbătoarea sa este o zi de sărbătoare pentru toți creștinii ortodocși, care îl cinstesc pe Sfântul Nicolae pentru bunătatea și milostenia sa.

Ajunul Crăciunului (24 decembrie) - Ajunul Crăciunului este o zi de post și de rugăciune, care precede sărbătoarea Nașterii Domnului. În această zi, credincioșii se pregătesc sufletește pentru a primi pe Mântuitorul Iisus Hristos.

Postul Crăciunului

Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil. Anul acesta, Postul Crăciunului începe miercuri, 15 noiembrie 2023.

Din rânduielile bisericești aflăm că se lasă sec în seară zilei de 14 noiembrie, însă, când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte, potrivit crestinortodox.ro .

Acest post se încheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creștinii postind 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Postul de şase săptămâni se ţine pentru cinstea Preacuratei Născătoare de Dumnezeu. Pentru a ne feri de pagubă, în prima zi din Postul Crăciunului, după masa este bine să așezăm vasele în care gătim cu gura în jos. Vremea molatică din această perioadă prevestește o primăvară cu ploi din abundență.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?