Marin Moraru a fost înmormântat la Cimitirul Belu cu onoruri militare

Marin Moraru a fost înmormântat la Cimitirul Belu cu onoruri militare

Actorul Marin Moraru a fost înmormântat cu onoruri militare, miercuri, la Cimitirul Bellu din Capitală, pe Aleea Artiștilor. 

După slujba religioasă de la capela cimitirului, oficiată de trei preoți, sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului, acoperit cu steagul României, a fost purtat de militari.

Garda de onoare, formată din militari ai Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazu", a tras trei salve de armă.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Marin Moraru a fost depus miercuri dimineață în foaierul Teatrului Național, unde rude, colegi de teatru, prieteni și oameni simpli au venit să îi aducă un ultim omagiu.

Câteva sute de persoane i-au adus un ultim omagiu regretatului actor Marin Moraru, sicriul cu trupul neînsuflețit al acestuia fiind depus în foaierul Sălii Mari de la Teatrul Național din București.

Printre aceștia s-au numărat actorii Ion Caramitru, Marcel Iureș, Horațiu Mălăele, George Mihăiță, Florin Zamfirescu, Ileana Stana Ionescu, Adrian Titieni, Alexandru Bindea, Mitică Popescu, Eugen Cristea, Catrinel Dumitrescu, George Mihăiță, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, rectorul UNATC Nicolae Mandea, cântăreții Silvia Dumitrescu și Adrian Daminescu, prezentatorul Octavian Ursulescu, George Stanca, dar și Gabi Dinică, soția celui mai bun prieten al lui Marin Moraru, Gheorghe Dinică.

"Parcă nu putem vorbi la trecut de Marin Moraru. Spuneam colegilor mei că este un om care parcă nu a avut dușmani. A avut numai prieteni, iar în teatru numai admiratori. Nu poți ține pasul cu un actor care pe scenă cucerea tot. (...) A fost un spirit nemulțumit, jucăuș, gata de glume, urmărind lumea cu o atenție cu totul remarcabilă. (...) Pentru mine, Marin Moraru a fost mai mult decât un prieten. (...) Să ne amintim de Marin Moraru așa cum l-am văzut în marile spectacole — un mare artist, o mare creație a naturii, un om care s-a format, aș spune, autodidact, prin observația vieții. Marin să ai drum ușor și amintirea neștearsă", a spus Ion Caramitru.

Consilierul prezidențial Sergiu Nistor a prezentat mesajul Președinției la moartea actorului. "A plecat dintre noi un om dedicat vocației sale, actoria. (...) Marin Moraru a câștigat admirația colegilor lui de breaslă și a tinerilor pe care i-a îndrumat în profesia de actor și a încântat de fiecare dată publicul prin interpretări memorabile. Prin franchețea și prin modestia sa, ca om și actor, prin naturalețea și bucuria de a găsi în interpretările sale omul, Marin Moraru ne-a dăruit în anii grei ai cenzurii căldura și speranța libertății. (...) Fie ca moștenirea sa artistică să fie continuată de generațiile de discipoli pe care le-a crescut cu profesionalism și modestie, amintirea lui să fie inspiratoare pentru cei din jur", se arată în mesajul Președinției.

"Este o zi tristă pentru noi toți românii. Ieri am fost la înmormântarea lui Adrian Enescu, un mare compozitor și muzician, iar astăzi sunt aici, la marele actor Marin Moraru, cel care ne-a încântat cu cariera sa artistică și ne-a descrețit frunțile de-a lungul anilor. Se pare că se duc marile valorile și rămâne un gol imens în urma lor", a declarat Silvia Dumitrescu.

"Marinuș a fost nu numai actorul meu preferat. (...) Să vedem ce o să urmeze. (...) Moraru era un prieten extraordinar. A fost un om care a știut să ne facă să râdem pe toți, de asta îl iubim așa de mult. Acum ne-a făcut să plângem foarte serios", a declarat Adrian Daminescu.

Printre cei care au trimis coroane de flori s-au numărat președintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloș, actrița Dorina Lazăr, Uniunea Cineaștilor din România, Primăria Municipiului București.
Actorul a murit duminică, la vârsta de 79 de ani .

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…