Marina SUA a vrut să renunțe la delfinii de luptă, dar Congresul s-a opus

Marina SUA a vrut să renunțe la delfinii de luptă, dar Congresul s-a opus

Timp de 60 de ani, Marina SUA a antrenat delfini și lei de mare pentru a ține rivalii departe de echipamentele sale cele mai sensibile. Marina SUA vrea să-și înlocuiască mamiferele marine cu drone și senzori, dar această tehnologie încă nu poate identifica amenințările subacvatice, precum acele animale.

Antrenori lucrează cu delfinii Marinei americane FOTO Profimedia

Din 1959, Marina SUA a antrenat o mică forță de delfini și lei de mare pentru a recupera echipamentele pierdute, a intercepta intrușii în porturi și a detecta mine marine îngropate.

Anul trecut, Marina americană a încercat să pună capăt uneia dintre cele mai importante misiuni ale acelor mamifere marine - vânătoarea și neutralizarea minelor îngropate pe fundul mării - și să folosească în schimb vehicule și senzori subacvatici sofisticați.

Dar există o problemă: acea tehnologie nu a egalat încă acea capacitate unică a delfinului de a găsi mine.

Așa că Congresul a refuzat, folosindu-se de proiectul de lege pentru apărare pentru 2023 pentru a interzice Marinei să-și retragă delfinii care detectează minele sau să pună capăt antrenamentelor de securitate portuară pentru mamiferele sale marine, până când va implementa noi sisteme de combatere a minelor care sunt la fel de bune sau mai bune.

Decizia Congresului oprește retragerea de mult planificată a Marine Mammal Systems, un program condus de Naval Information Warfare Center-Pacific la baza navală Point Loma din San Diego.

Proliferarea dronelor de înaltă calitate, relativ ieftine, înseamnă că s-ar putea renunța în curând la delfinii și leii de mare ai Marinei, dar deocamdată rămân o parte a sistemelor de contramăsuri ale serviciului, alături de nave, elicoptere, sonare și echipele de eliminarea munițiilor explozive mobile (EOD).

Forța de combatere a minelor a Marinei continuă să se lupte cu echipamentele vechi și încorporează deja vehicule subacvatice fără pilot, cum ar fi Mk 18 Mod 1 Swordfish și Mk 18 Mod 2 Kingfish, care au senzori care mătură minele și pericolele pentru navigație.

Într-o zi ar putea fi posibilă finalizarea acestor misiuni cu drone subacvatice”, a spus Darian Wilson, un purtător de cuvânt al NIWC-Pacific, „dar pentru moment, tehnologia nu poate face tot ce pot face animalele”.

Bugetul Programului pentru mamifere marine ale Marinei pentru 2023 prevede 40 de milioane de dolari pentru „hrană, medicamente, îngrijire veterinară, creștere și facilități”, a spus Wilson. Puțin peste jumătate din această sumă - aproximativ 21 de milioane de dolari - acoperă îngrijirea și hrănirea celor 77 de delfini și 47 de lei de mare ai programului. Programul cuprinde 54 de civili ai Marinei și șase medici veterinari ai Armatei, precum și 220 de contractori și 22 de studenți sau voluntari.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă