Marș al tăcerii la Bratislava împotriva ascensiunii neonazismului în Slovacia

Marș al tăcerii la Bratislava împotriva ascensiunii neonazismului în Slovacia

Mai multe mii de persoane au participat luni după-amiază la un marș al tăcerii la Bratislava pentru a protesta față de ascensiunea unui partid neonazist la alegerile legislative desfășurate sâmbătă în Slovacia, potrivit unui corespondent al agenției France Presse aflat la fața locului. Manifestanții au defilat pe străzile capitalei slovace, purtând pancarte cu zvastici, până la un memorial dedicat victimelor Holocaustului.

"Vrem să le arătăm acestor indivizi că nu vom tolera fascismul. Suntem pregătiți să le barăm drumul, să barăm drumul ideologiei fasciste", a declarat Frantisek Kukel, un student la Medicină prezent în rândurile manifestanților.

Partidul ultranaționalist Slovacia Noastră (LSNS), condus de Marian Kotleba — ostil romilor, NATO și Uniunii Europene—, a avut de câștigat de pe urma fricii de migranți din cadrul societății slovace și a reușit să intre în parlament cu 14 deputați din totalul de 150.

Conform declarațiilor celorlalte partide reprezentate în parlament, LSNS nu are nicio șansă de a participa la vreun guvern de coaliție.

Potrivit Comisiei Electorale slovace, cele mai multe voturi în alegerile parlamentare le-a obținut formațiunea social-democrată Smer-SD a premierului Robert Fico, cu 28,28% din sufragii, ceea ce înseamnă că acest partid va deține 49 de locuri din cele 150 în parlament.

În afară de social-democrați și de LSNS, alte șase partide au depășit pragul minim pentru accederea în forul legislativ de la Bratislava: formațiunea 'Libertate și Solidaritate' — 12,10% din voturi (21 mandate), OLaNO-NOVA — 11,02% din voturi (19 mandate), Partidul Național Slovac (SNS) — 8,64% din sufragii (15 mandate), SME Rodina — 6,62% din sufragii (11 mandate), Most-Hid — 6,5% din sufragii (11 mandate) și Siet — 5,6% (10 mandate).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...