Mărturia tulburătoare a soției bărbatului ucis de mașina condusă de un cunoscut bancher. „Nu i-a păsat, nici nu s-a uitat”

Mărturia tulburătoare a soției bărbatului ucis de mașina condusă de un cunoscut bancher. „Nu i-a păsat, nici nu s-a uitat”

Radu Grațian Ghețea, un cunoscut bancher din România, a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, după ce a provocat un accident mortal în județul Constanța, intrând pe contrasens. Soția victimei spune că, „oricât de dreaptă și corectă ar fi legea”, pentru ea „nu poate face dreptate”

Cătălin-Ion Andrei, bărbatul mort în accidentul provocat de bancherul Radu Ghețea FOTO Arhiva Andrei

Accidentul în care a fost implicat Radu Grațian Ghețea , președinte Libra Bank, s-a produs în iunie 2022 pe o stradă din orașul Hârșova. Potrivit anchetatorilor, bancherul a intrat pe contrasens, a lovit o mașină, apoi și-a continuat traiectoria către autoturismul din spatele acesteia, în care se aflau doi bărbați care mergeau la pescuit.

Impactul a fost cumplit: în ciuda intervenției salvatorilor, deși la fața locului a fost trimis de urgență și un elicopter SMURD, Ion-Cătălin Andrei, în vârstă de 54 de ani, pasager în a doua mașină lovită, a fost declarat decedat la locul accidentului. Bărbatul de la volan, Cristian Ciocodei, a fost grav rănit.

Anchetatorii spun că accidentul s-a produs pe fondul neatenției bacherului, care fie a adormit la volan, fie folosea telefonul sau făcea altceva în mașină și de aceea a intrat pe contrasens. Etilotestul a arătat că nu se afla sub influența băuturilor alcoolice.

Anchetă tergiversată

Pentru că nici după un an familile nu știau nimic despre anchetă și se temeau de o mușamalizare, au cerut în instanță urgentarea cercetărilor.

„În momentul în care a început urmărirea penală, procurorul și-a declinat competența, dosarul a fost plimbat între parchete, pentru ca în cele din urmă să nu se mai întâmple nimic. Dosarul penal a fost deblocat doar după ce am depus o cerere de contestație la tergiversarea procesului penal, iar un judecător a stabilit că Parchetul trebuie să soluționeze într-un termen rezonabil cauza", a declarat Adrian Cuculis, apărătorul familiei bărbatului mort în accidentul rutier.

Dosarul a fost trimis în judecată în urmă cu câteva zile și urmează să fie instrumentat de Judecătoria Constanța.

Familie distrusă

Marilena Andrei, soția bărbatului decedat, spune că în ziua fatidică nu a anunțat-o nimeni despre tragedie. Abia trei ore mai târziu, copiii șoferului rănit au venit la ea ca să îi spună ce s-a întâmplat.

„A trecut un an și jumătate până la momentul la care am avut puterea să merg la fața locului, să văd unde și-a trăit soțul meu ultimele clipe de viață. Un martor ocular, nu un martor din dosar, persoana în poarta căreia s-a petrecut accidentul, mi-a spus că în timp ce soțul meu și șoferul erau în situația în care îi adusese Ghețea, dumnealui își examina mașina să vadă ce avarie a produs mașinii. Nu i-a păsat, nici nu s-a uitat înspre ei", a declarat Marilena Andrei, soția victimei.

Viața întregii sale familii a luat o altă turnură după ce capul familiei a murit. Cei doi copii ai lor, o fată și un băiat, au fost nevoiți să renunțe la facultate și să se angajeze ca să aibă din ce trăi.

„Oricât de dreaptă și de corectă ar fi legea, pentru mine dreptate nu se face. Pentru mine dreptatea ar fi să am pe tatăl copiilor și pe soțul meu lângă mine. Atât. Iar asta legea nu mi-o poate da. Suntem oameni simpli. A fost un om simplu, dar a fost un om în adevăratul sens al cuvântului pentru toți cei care l-au cunoscut. Iar ca tată și ca soț, a fost așa cum nimeni n-ar putea fi vreodată", spune femeia plină de durere.

„...ne-a sfidat, a stat în parcare și s-a uitat către noi fumându-și țigara”

Femeia a mărturisit că bancherul nu a încercat niciodată să îi contacteze sau măcar să le transmită că îi pare rău. S-au întâlnit o singură dată, când procurorii au chemat toate părțile la audieri.

„Indiferent câți bani ar avea Radu Ghețea și cât ar putea să mai facă, încă zece ani sau zece vieți de acum înainte nu va ajunge să aibă valoarea soțului meu niciodată. Nu ne-a scris măcar un mesaj în care să zică: îmi pare rău că l-am luat de lângă voi. Când ne-am întâlnit la Parchet ne-a sfidat, a stat în parcare și s-a uitat către noi fumându-și țigara și savurându-și cafeaua. Nu s-a îndreptat să ne spună: voi sunteți ăia cărora le-am distrus viețile? Îmi pare rău de ce am făcut", a mai spus Marilena Andrei.

Contactat telefonic, Radu Grațian Ghețea a confirmat că este judecat în acest proces însă nu a oferit detalii despre cele petrecute.

Radu Grațian Ghețea, președinte Libra Bank FOTO Mediafax

Radu Grațian Ghețea, președinte Libra Bank FOTO Mediafax

El s-a limitat la a spune că a fost un accident în care au fost implicate trei autoturisme și că, deocamdată, nu poate oferi mai multe detalii, procesul fiind pe rol.

Cine este bancherul Radu Grațian Ghețea

Radu Grațian Ghețea are 76 de ani, este președinte Libra Bank , președintele de onoare al Asociației Române a Băncilor din anul 2015 și a deținut anterior, timp de mai bine de un deceniu, funcția de președinte al consiliului de administrație CEC Bank.

Decorat de Casa Regală a României, în anul 2022 a dat în judecată Casa de Pensii din București cerând majorarea pensiei obținute de la CEC, de aproximativ 19.000 de lei, însă cererea i-a fost respinsă de magistrați.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?