Mărturisiri din rândurile Wagner: Deținuți ruși recrutați pentru război spun că au asistat la execuții publice de dezertori

Mărturisiri din rândurile Wagner: Deținuți ruși recrutați pentru război spun că au asistat la execuții publice de dezertori

Deținuți recrutați pentru război de compania militară privată Wagner și capturați în prima linie a frontului din Ucraina mărturisesc că au asistat la execuții publice de dezertori și trupe care s-ar fi împotrivit ordinelor superiorilor lor, scrie Business Insider, care citează publicațiile Poligon Media și Mojem Obiasniti.

Mercenari Wagner FOTO Profimedia

„Cei care nu se supun sunt eliminați, iar acest lucru este făcut în public”, spune Evgheni Novikov, un fost pușcăriaș ajuns pe frontul din Ucraina ca recrut al organizației Wagner.

Potrivit lui Novikov, în spatele liniilor rusești există „escadrile de lichidatori” care se ocupă de trupele considerate a fi problematice.

El oferă și un exemplu. „A început bombardamentul, iar unul dintre deținuți s-a aruncat la pământ și nu și-a acoperit oamenii. Nu înaintezi? Și l-au ucis. Cel mai înalt în grad este ucis dacă echipa sa dezertează”, afirmă fostul deținut rus.

Aleksandr Drozdov, un alt fost pușcăriaș, spune că mulți dintre deținuții ruși trimiși de Wagner în prima linie a frontului Ucraina sunt dependenți de droguri și „complet nebuni”. Dacă unii dintre ei își doresc să dezerteze sau refuză ordinele, alții „sunt pur și simplu niște nenorociți”, adaugă el, menționând că acești luptători „sunt foarte diferiți de mercenarii obișnuiți”.

Aflat în campanie de branding personal, șeful Wagner, oligarhul Evgheni Prigojin, a anunțat de curând grațierea unui grup de deținuți care au supraviețuit după șase luni de război în Ucraina. Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”, s-a filmat calificându-i drept eroi care merită respect și sfătuindu-i să nu abuzeze de alcool, să nu se drogheze, să nu comită violuri și nici crime.

Luna trecută, un consilier militar ucrainean de rang înalt a declarat că deținuții ruși recrutați de Wagner sunt împinși în prima linie și „uciși în număr mare”.

Potrivit acestuia, foștii deținuți și bărbații încorporați în cadrul mobilizării parțiale sunt trimiși în prima linie pentru a „prelua greul” focului ucrainean și pentru a deschide astfel calea pentru „forțele mai bine pregătite”. El a numit această mișcare drept o tactică rusească clasică.

Pe de altă parte, Institutul pentru Studiul Războiului, un centru de reflecție cu sediul la Washington, semnalează că Evgheni Prigojin promovează de zor acțiunile mercenarilor Wagner în cadrul unei campanii de a induce în rândul opiniei publice ideea că aceștia reprezintă singura forță capabilă să obțină succese în Ucraina. De altfel, Prigojin, aflat în conflict cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a criticat adesea deciziile operaționale ale forțelor armate ale țării sale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?