Masacrul din Doneţk. Imaginile din satelit demonstrează că prizonierii ucraineni din Olenivka au fost ucişi de ruşi

Masacrul din Doneţk. Imaginile din satelit demonstrează că prizonierii ucraineni din Olenivka au fost ucişi de ruşi

„Fotografii noi ale închisorii Olenivska din regiunea Doneţk ocupată de ruşi, unde cel puţin 50 de prizonieri de război ucraineni au fost ucişi într-un atac despre care Kievul spune – şi sugerează datele preliminare – a fost efectuat de forţele ruse”, a scris Christopher Miller.

Jurnalistul a publicat două fotografii - mai generale şi mai mari - din 27 iulie, iar alături de ele fotografii similare din 30 iulie. În centrul imaginii se vede o baracă în care au murit peste 50 de soldaţi ucraineni capturaţi. Interesant este că în fotografia din 30 iulie se vede clar că acoperişul de tablă al barăcii părea să fi fost rupt de o explozie din interior. O rachetă trasă de Forţele Armate ale Ucrainei cu racheta sol-aer HIMARS, după cum insistă propaganda rusă, ar fi provocat distrugeri complet diferite.

Anchetatorii de la InformNapalm, după ce au analizat materiale foto şi video din colonia Olenivska, au afirmat şi ei că natura distrugerii indică ruperea cochiliilor termobarice din interior, care nu au deplasat nici patul, nici peretele, ci au provocat un incendiu.. Ei sunt convinşi că racheta ar fi provocat o distrugere mult mai mare decât un incendiu.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a interceptat convorbiri telefonice în care ocupanţii confirmă că trupele ruse sunt vinovate pentru tragedia din colonia de la Olenivka, unde soldaţii ucraineni capturaţi au murit în urma exploziei. Judecând după conversaţiile militanţilor, ruşii ar fi putut pune în scenă tragedia din cauza explozibililor pe care i-au plasat în incinta coloniei. Niciunul dintre martorii oculari nu a auzit nicio rachetă zburând către tabăra de detenţie. Nu s-a auzit nici un fluierat caracteristic, iar exploziile au avut loc de la sine.

Institutul pentru Studiul Războiului: Pagubele atacului asupra închisorii din Doneţk din imaginile publicate de propaganda rusă nu par provocate de HIMARS

Pagubele atacului de la închisoarea care ar fi fost atacată cu rachete HIMARS prezentate de propaganda rusă nu par a fi produse de sistemele trimise de americani, susţine Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de vineri spre sâmbătă, precizând că nu poate evalua în mod independent natura atacului sau cine este responsabil pentru acesta în acest moment.

Un eveniment cinetic a ucis şi rănit zeci de prizonieri de război ucraineni în Olenivka, ocupată de Rusia, în regiunea Doneţk, la 28 iulie.

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru acest atac, iar dovezile vizuale disponibile par să susţină mai mult afirmaţia ucraineană decât cea rusă, însă ISW nu poate evalua în mod independent natura atacului sau cine este responsabil pentru acesta în acest moment.

Ministerul rus al apărării a afirmat că forţele ucrainene au lovit în mod deliberat centrul de detenţie preventivă de la Olenivka, unde erau prizonieri de război ucraineni, inclusiv militari din Regimentul Azov, folosind HIMARS furnizate de Occident, ucigând cel puţin 40 de persoane şi rănind 75 de prizonieri de război.

Agenţia de ştiri RIA Novosti, sponsorizată de Kremlin, a publicat înregistrări video cu centrul de detenţie, care arătau pagube provocate de incendii, dar nu par a fi pierderi materiale pe care le-ar fi provocat un atac cu HIMARS.

RIA Novosti a prezentat, de asemenea, imagini cu fragmente de rachete HIMARS, dar nu a furnizat nicio dovadă că fragmentele au fost recuperate la Olenivka.

Ambasadorul Republicii Populare Lugansk în Rusia, Leonid Miroshnik, a susţinut că forţele ucrainene au lovit centrul de detenţie pentru a-i împiedica pe prizonierii de război să vorbească împotriva guvernului ucrainean.

Statul Major General ucrainean a declarat că forţele ruse au efectuat atacul ca o operaţiune sub steag fals pentru a acoperi crimele de război ruseşti, a întrerupe aprovizionarea cu arme occidentale, a discredita forţele ucrainene şi a alimenta tensiunile sociale din cadrul societăţii ucrainene.

Statul Major ucrainean a declarat că o explozie deliberată a avut loc în apropierea coloniei penitenciare recent construită, în care forţele ruseşti transferaseră prizonierii de război ucraineni cu câteva zile înainte.

De asemenea, Statul Major General ucrainean a precizat că analiza ucraineană a pagubelor provocate clădirii, conversaţiile telefonice interceptate între militarii ruşi, lipsa de bombardamente raportate în Olenivka şi absenţa victimelor în rândul personalului rus care lucra în colonia penală, toate acestea indică un "act terorist" deliberat al Rusiei.

Principala Direcţie principală de informaţii militare ucrainene (GUR) l-a acuzat pe şeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, că a ordonat „actul terorist” fără a se consulta cu ministerul rus al apărării, pentru a ascunde deturnarea fondurilor alocate pentru întreţinerea prizonierilor de război ucraineni înainte de o inspecţie oficială din 1 septembrie.

ISW spune că nu este în măsură să evalueze cu certitudine în acest moment natura evenimentului sau partea responsabilă pentru acesta şi că vor actualiza evaluarea pe măsură ce vor dispune de mai multe informaţii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…