Măsurile Parlamentului European după scandalul Qatargate. Ingerințele străine „nu trebuie să rămână fără consecințe”

Măsurile Parlamentului European după scandalul Qatargate. Ingerințele străine „nu trebuie să rămână fără consecințe”

Parlamentul European a adoptat joi un raport în care a cerut „sisteme eficiente de monitorizare și supraveghere pentru a detecta ingerințele străine în activitatea sa”, conform unui comunicat de presă al legislativului european .

Parlamentul European FOTO Profimedia (Arhivă)

Eurodeputații au atenționat în cadrul propunerilor lor privind reforma normelor PE ce vizează transparența, integritatea, responsabilitatea și lupta împotriva corupției că tentativele de ingerință în democrație reprezintă „un fenomen larg răspândit, care trebuie combătut cu maximum de dârzenie”.

În plus, deputații și-au reiterat „șocul profund și condamnarea acuzațiilor de corupție, spălare de bani și participare la o organizație criminală de către trei eurodeputați, un fost eurodeputat și un asistent parlamentar.

Totodată, cei din urmă cer „măsuri care să consolideze instituțiile UE atunci când sunt vizate de tentative de ingerințe străine”, se arată în comunicatul de presă al Parlamentului European. Mai mult decât atât, aceștia semnalează „numeroase lacune în normele de integritate și transparență ale Parlamentului” și cer ca recomandarea în 14 puncte a președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, de reformare a normelor PE să fie pusă în aplicare cât mai repede posibil.

În cadrul raportului, care a fost adoptat joi, cu 441 voturi „pentru”, 70 „împotrivă” și 71 „abțineri” , deputații au cerut modificarea rapidă a Codului de conduită al deputaților și sancțiuni eficiente.

Codul ar trebui să protejeze mai eficient avertizorii și să consolideze normele privind conflictele de interese, declarațiile de avere și divulgarea veniturilor colaterale, precum și interzicerea activităților colaterale remunerate pentru entități aflate în Registrul de transparență.

Deși dialogul dintre reprezentanții grupurilor de interese și factorii de decizie rămâne o „parte vitală a democrației europene”, mijloacele inadecvate de influențare, darea sau luarea de mită și alte infracțiuni sunt inacceptabile, subliniază aceștia”, conform comunicatului.

„Soluții pe termen lung”

În aceeași ordine de idei, eurodeputații au luat cunoștință că „țări precum Qatar, Maroc, dar și China, Rusia, Emiratele Arabe Unite (EAU), Serbia și Turcia au investit masiv în eforturile de lobby de la Bruxelles”.

Ingerințele străine „nu trebuie să rămână fără consecințe”, subliniază aceștia, solicitând suspendarea tuturor propunerilor legislative și nelegislative privind cooperarea cu autoritățile de stat care încearcă să intervină, inclusiv suspendarea finanțării UE. Ar trebui păstrată finanțarea pentru organizațiile societății civile și mass-media independente, precum și pentru asistența umanitară.

Domeniul de aplicare și monitorizarea Registrului de transparență ar trebui extinse și toți eurodeputații ar trebui să declare reuniunile programate cu reprezentanții grupurilor de interese, inclusiv cu reprezentanții diplomatici din țări terțe.

Noul organism de etică al UE ar trebui să monitorizeze dacă foștii deputați respectă perioada de incompatibilitate de șase luni, iar accesul lor în Parlament ar trebui revocat dacă fac lobby în numele unor țări cu grad ridicat de risc. Deputații regretă, de asemenea, că a durat atât de mult timp până ce Comisia și-a prezentat propunerea, care nu este destul de ambițioasă pentru a înființa un organism independent de etică al UE”, potrivit comunicatului.

Astfel, după ce raportul a fost supus votului, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a afirmat: „Propunerile de reformă adoptate astăzi vor oferi soluții pe termen lung pentru a contribui la consolidarea capacității noastre de a împiedica actorii externi să intervină în activitatea noastră. Ele vor forma linia noastră de apărare împotriva țărilor terțe autocratice care încearcă să submineze procesul decizional european și ne vor ajuta să protejăm societățile deschise și libere. Acestea vor completa toate măsurile imediate deja instituite pentru a spori integritatea”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat