Mateescu (CSM): Am votat cu toată convingerea pentru un aviz negativ; este un proiect făcut superficial

Mateescu (CSM): Am votat cu toată convingerea pentru un aviz negativ; este un proiect făcut superficial

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM, a afirmat joi că a votat cu toată convingerea pentru un aviz negativ pe proiectul de modificare a legilor Justiției, apreciind că este făcut superficial.

"Am votat cu toată convingerea pentru un aviz negativ. Este un proiect făcut la modul — l-am apreciat drept superficial, fără să țină cont de propunerea instanțelor și parchetelor, fără să țină cont de propunerea sau propunerile adoptate la nivel de CSM în două rânduri. Lucrurile care interesează sistemul, lucrurile tehnice au fost transpuse la un nivel mic, lucrurile cu un impact masiv gen Inspecția Judiciară în subordinea Ministerului Justiției, gen schimbarea regulilor în ceea ce privește recrutarea magistraților, promovarea lor ori aspectele legate de numirea procurorilor la nivel de vârf, dar și la nivel local, pentru că ați observat că la nivel de structuri specializate intervenția ministrului Justiției se manifestă până la nivel județean. Toate acestea le-am considerat (...), ca membru CSM, lucruri dăunătoare care nu pot fi schimbate, pentru că noi am avut alte propuneri, așadar ministrul nu a ținut cont de ele, ele nu pot fi schimbate nici în urma acestui proiect", a declarat Bogdan Mateescu, după votul din plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătorul a mai spus că speră la o conlucrare reală în acest caz și nu ca în alte situații când Ministerul Justiției a "mimat" colaborarea.

"Potrivit legii, avizul Consiliului este consultativ. Însă de fiecare dată când am discutat și cu partenerii noștri externi și cu partenerii noștri din sistem, cei pe care îi reprezentăm, am vorbit despre o colaborare reală. Ministerul Justiției în multe rânduri a mimat colaborarea. De data asta, sper să fie o colaborare reală, să țină cont că, așa cum am spus și în ședința de plen, independența magistratului nu este un moft al magistratului, nu este un moft al CSM, ci este o garanție fundamentală a statului de drept", a precizat Mateescu.

Întrebat cum vede absența ministrului Justiției, Tudorel Toader, de la ședința plenului, Mateescu a răspuns: "Mă mâhnește și pe toți ne-a mâhnit. Eu însumi aveam să-i adresez niște întrebări — dacă primeam asigurări că de la 23 august, acel 23 august care pare că se sfârșește mai greu, au apărut elemente noi. Aș fi apreciat foarte mult o poziție a domnului ministru, (...) aș fi apreciat eu, ca un simplu membru CSM, prezența dânsului pentru explicații suplimentare".

AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruștei)

Citiți și:

Mateescu (CSM): Am rugămintea la toți factorii de decizie să nu distorsioneze realitatea, să nu manipuleze discursul public


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”