Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ de pe Terra, a început să erupă FOTO, VIDEO

Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ de pe Terra, a început să erupă FOTO, VIDEO

Vulcanul Mauna Loa din Hawaii, cel mai mare din lume, a început să erupă duminică noaptea, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al SUA (USGS), relatează Reuters .

A fost ridicat nivelul de alertă la vulcanul Mauna Loa după ce a început să erupă Foto Captură video

„În acest moment, fluxurile de lavă au loc doar în zona vârfului și nu amenință comunitățile de la baza vulcanului”, se arată într-o notificare a USGS.

Nivelul de alertă a fost ridicat de la „precauție” la „avertisment”.

Pe baza evenimentelor din trecut, primele faze ale erupţiei vulcanului Mauna Loa pot fi foarte dinamice, iar localizarea şi deplasarea fluxurilor de lavă se pot schimba foarte rapid.

Serviciul Național de Meteorologie din Honolulu a emis un aviz privind căderile de cenușă care s-ar putea acumula în unele zone până la 0,6 centimetri, conform AP .

Observatorul Vulcanilor din Hawaii (HVO) a anuțat că va efectua misiuni de recunoaștere aerienă pentru a evalua situația.

Peste 10 cutremure de peste 2,5 grade pe scara Richter au lovit regiunea în ultimele două ore, potrivit USGS, unul cu magnitudinea de 4,2 grade.

Oamenii de știință erau deja în alertă din cauza activității seismice crescute , remarcată încă de la mijlocul lunii septembrie 2022, când Parcul Național Vulcanii din Hawaii a oprit drumețiile pe vârful Mauna Loa și a reiterat unele protocoale de siguranță – atât pentru cei care intenționau să viziteze emblematicul parc, cât și pentru cei atrași de potențialul unei erupții.

Mauna Loa este unul dintre cei cinci vulcani care formează împreună Insula Mare din Hawaii, care este cea mai sudică insulă din arhipelagul Hawaii.

Mauna Loa, care are o altitudine de 4.169 de metri, deasupra nivelului mării, este vecinul mult mai mare al vulcanului Kilauea , care a erupt, în 2018, într-o zonă rezidențială și a distrus 700 de case. Unele dintre pantele sale sunt mult mai abrupte decât cele ale Kilauea, așa că atunci când erupe, lava sa poate curge mult mai repede.

În timpul unei erupții din 1950, lava sa a ajuns până în ocean de la o altitudine de 24 de kilometri, în mai puțin de trei ore.

Mauna Loa a erupt ultima dată în martie - aprilie 1984, trimițând un flux de lavă pe o rază 8,05 km a orasului Hilo.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990