Medicamentele biologice - mai scumpe, dar mai eficiente, afirmă specialiștii

Medicamentele biologice - mai scumpe, dar mai eficiente, afirmă specialiștii

Medicamentele biologice sunt mai scumpe, dar mult mai eficiente în tratarea cancerului, a infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral, diabetului și a altor boli grave, în comparație cu cele convenționale, a declarat miercuri dr. Marius Geanta, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

El a explicat, într-o conferință de presă, că "pilula" clasică, cu care suntem obișnuiți, este mai ușor de fabricat și multiplicat, însă efectele sale sunt mult reduse față de un medicament biologic.

"Medicamentele biologice sunt cele de ultimă generație și sunt folosite cu succes în terapiile oncologice. (...) Aceste medicamente țintesc la nivelul ADN-ului uman și ajută organismul să se refacă. (...) Este nevoie de o înțelegere profundă a felului în care acționează medicamentele moderne, pentru că avem și eșecuri terapeutice, dacă ne gândim că în trei din patru cazuri, un bolnav cu cancer, tratat în 2001 conform ghidurilor, nu răspundea la tratament, la fel și pentru boala Alzheimer, 50% pentru diabet. (...) Influența medicamentelor biologice se evidențiază pentru că, dacă în urmă cu 20 de ani un pacient cu colon metastazic trăia cam cinci luni, acum, cu acces la noile terapii, trăiește în medie doi ani, la fel în melanomul malign metastazic, cancerul la sân", a explicat dr. Marius Geanta, precizând că în ultimii ani lipsește "privirea de ansamblu și integrarea informațiilor asupra acestor aspecte".

Centrul pentru Inovație în Medicină a lansat miercuri campania "Pentru Viață", dedicată biotehnologiei și medicamentelor biologice, în parteneriat cu Local American Working Group, în cadrul programului "Health Innovation Agenda".

În opinia specialistului, importanța medicamentelor biologice este esențială, având în vedere că, în prezent, sunt în dezvoltare peste 700 de medicamente biologice pe plan mondial și este de așteptat ca, în următorii ani, să vină pe piață destul de multe pentru a face diferența între viață și moarte, iar obligația statelor este să asigure accesul la ele.

"Terapiile biologice au schimbat și continuă să schimbe fundamental destinul pacienților cu boli grave, precum cancerul, diabetul, poliartrita reumatoidă, infarctul miocardic sau bolile inflamatorii intestinale", a afirmat Geanta.

Legat de biotehnologia acestor medicamente, dr. Marius Geanta a subliniat că ea este scumpă tocmai pentru că utilizează enzime și microorganisme pentru a realiza produse chimice de calitate, fiind nevoie de anumiți parametri.

"Un medicament convențional are nevoie de 50 de teste de calitate și monitorizare pe parcursul tehnologic, pe când cel biologic de cinci ori mai multe", a adăugat el.

Reprezentanții asociațiilor de pacienți au apreciat influența benefică a terapiilor biologice.

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, a declarat că tratamentele biologice sunt "salvatoare de vieți" și sunt un beneficiu major pe care însă statul nu îl poate oferi pacienților.

"Avem medicație pe piața mondială, dar în România nu avem", a spus Irimia.

Cristian Andriciuc din partea Federației Asociațiilor Diabeticilor din România a menționat că tratamentul pacienților de diabet este unul susținut și nu se poate schimba de pe o zi pe alta cu rezultate bune în scurt timp.

"Insulina de nouă generație este apropiată de cea fabricată de corpul uman", a arătat el, subliniind că este nevoie însă de o constanță și o puritate a tratamentului, care nu se obțin de fiecare dată la unii pacienți din România din lipsa unei strategii guvernamentale eficiente.

AGERPRES/(A, AS — autor: Mihaela Tudorache, editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale