Medicul Valeriu Gheorghiţă: Pe 26 decembrie va fi livrată prima tranşă simbolică de circa 10.000 de doze de vaccin anti-COVID

Medicul Valeriu Gheorghiţă: Pe 26 decembrie va fi livrată prima tranşă simbolică de circa 10.000 de doze de vaccin anti-COVID

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, a anunţat vineri că, pe 26 decembrie, va fi livrată prima tranşă simbolică de circa 10.000 de doze de vaccin anti-COVID, care vor fi distribuite la cele 10 spitale din ţară de linia I destinate îngrijirii pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2.

El a amintit, după o vizită la Centrul naţional de stocare a vaccinurilor aflat la Institutul "Cantacuzino" din Bucureşti, că în prima etapă vor fi imunizaţi lucrătorii din sistemul medical, în a II-a - populaţia la risc, personalul esenţial, iar în ultima - populaţia generală.

"Este o facilitate pregătită să primească vaccinurile, după ce Agenţia Europeană a Medicamentului va elibera autorizarea condiţionată de punere pe piaţă. Din ceea ce noi ştim la momentul actual, pe 26 decembrie va fi livrată prima tranşă simbolică de circa 10.000 de doze", a declarat Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, a doua zi după primirea vaccinurilor, ele vor fi distribuite către cele 10 unităţi sanitare de linia I, iar pe măsură ce calendarul de livrare va intra în funcţiune vor ajunge şi la celelalte centre de imunizare.

Vaccinarea se va desfăşura în baza unui sistem de programare. "Lucrătorii din sistemul medical vor fi programaţi de către unităţile angajatoare, cei cu boli cronice şi persoanele peste 65 de ani vor fi programaţi prin medicul de familie şi prin intermediul direcţiilor de asistenţă socială din cadrul Consiliilor locale. Personalul esenţial va fi programat prin instituţiile angajatoare, iar populaţia generală va avea trei modalităţi diferite de programare - prin platforma unică, telefonic, individual prin sistemul online sau prin intermediul medicului de familie", a explicat Valeriu Gheorghiţă.

El a precizat că primele doze de vaccin vor fi suficiente pentru întreg personalul medical din spitalele de linie I. "În momentul de faţă, în cele zece unităţi sanitare sunt estimate circa 4.500 de persoane. (...) Avem practic asigurate şi doza iniţială şi doza de rapel", a spus Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID a afirmat că rata de acceptare a imunizării este una "foarte mare" la personalul din cele zece spitale.

"Nimic nu este sută la sută, vorbim de toată suflarea din acea unitate medicală, atât personal medical, cât şi personal nemedical. Bineînţeles că există procente, pe care le-am mai spus şi cu altă ocazie, rata de acceptare este de peste 80%. Trebuie să mai luăm în calcul că o parte din personalul medical a trecut recent printr-o infecţie cu SARS-CoV-2 şi, chiar dacă nu se vor vaccina imediat, pentru că sunt în prima lună de la această infecţie, vor fi vaccinaţi în perioada imediat următoare. Deci, pentru anumite categorii, din motive pur medicale, nu se vor vaccina pentru că recent au trecut prin această infecţie. Dar rata de acceptare este una foarte mare în aceste unităţi medicale care sunt destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID", a indicat Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit platformei Guvernului dedicată vaccinării, cele 10 unităţi sanitare unde vor fi distribuite primele doze de vaccin anti-COVID sunt:

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov

* Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş" Bucureşti

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Dr. Victor Babeş" Bucureşti (inclusiv secţia externă modulară Pipera)

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, Cluj-Napoca

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" Craiova

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi

* Spitalul de Pneumoftiziologie "Dr Nicolae Ruşdea" Baia Mare

* Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" Suceava

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeş" Timişoara (inclusiv secţia exterioară - secţia clinică de recuperare cardiovasculară - din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara). AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”