Mediterana: Turcia denunţă declaraţiile ''arogante'' ale preşedintelui francez Macron

Mediterana: Turcia denunţă declaraţiile ''arogante'' ale preşedintelui francez Macron

Turcia a denunţat joi declaraţiile "arogante" ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a criticat acţiunile Ankarei în estul Mediteranei, şi l-a acuzat pe liderul francez că "pune în pericol" interesele Europei, informează AFP.

"Preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut încă o dată declaraţii arogante, într-un vechi reflex colonialist", a afirmat Ministerul Afacerilor Externe al Turciei, adăugând că şeful statului francez "favorizează tensiunile şi pune în pericol interesele Europei şi ale Uniunii Europene".

Din Porticcio, în Corsica, insulă franceză în Marea Mediterană, Macron a lansat joi un apel Uniunii Europene să prezinte o "voce mai unită şi mai clară în faţa Turciei", care "nu mai este un partener în regiune", în contextul în care nu există o poziţie unită a blocului comunitar cu privire la acest subiect. "Noi, europenii, trebuie să fim mai clari şi mai fermi cu guvernul preşedintelui (turc Recep Tayyip) Erdogan, care are astăzi comportamente inadmisibile" şi trebuie "să-şi clarifice intenţiile", a afirmat şeful statului francez. El a subliniat totodată că "dorinţa sa profundă" este de a "reangaja un dialog fructuos cu Turcia".

Într-o aparentă aluzie la acţiunile guvernului turc şi consecinţele lor, preşedintele francez a mai afirmat că "poporul turc, care este un mare popor, merită altceva".

"Macron atacă Turcia şi pe preşedintele nostru în fiecare zi, pentru că noi dejucăm proiectele sale insidioase şi jocurile sale murdare în materie de politică externă", a adăugat ministerul turc. "În loc să pozeze orbeşte ca avocat al Greciei şi al ciprioţilor-greci (...), Franţa ar trebui să adopte o poziţie ce favorizează reconcilierea şi dialogul", a continuat el.

Afirmaţiile lui Macron conform cărora poporul turc "merită altceva" par să fi fost percepute de Ankara drept o tentativă de a ridica poporul turc împotriva preşedintelui Erdogan.

"Preşedintele nostru este unul dintre liderii aleşi cu cel mai mare procent de voturi din Europa. Preşedintele nostru şi-a tras mereu forţa de la poporul turc. Poporul turc şi guvernul său au fost mereu uniţi în faţa acestui gen de delir şi vor continua să fie" uniţi, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe turc.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI

5 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…