Merkel, favorabilă unor ''contacte indirecte'' cu Hamas; potenţialul ei succesor Armin Laschet cere interzicerea drapelului Hamas

Merkel, favorabilă unor ''contacte indirecte'' cu Hamas; potenţialul ei succesor Armin Laschet cere interzicerea drapelului Hamas

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat joi favorabilă unor "contacte indirecte" cu gruparea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, considerând că aceste contacte sunt indispensabile pentru a se putea ajunge la un acord de încetare a focului între Hamas şi Israel, relatează AFP.

"Nu se poate face direct acest lucru, dar fireşte că Hamas trebuie implicată într-un fel sau altul pentru că fără ea nu poate exista un armistiţiu", a declarat cancelarul german în cadrul unui forum organizat de grupul WDR.

"Trebuie, bineînţeles, să existe contacte indirecte cu Hamas", a insistat Merkel, explicând că "Egiptul discută cu Hamas şi la fel şi celelalte state arabe". "Egiptul este un factor foarte important în această chestiune a încetării focului şi a păcii", a menţionat cancelarul german.

Angela Merkel a reiterat că Israelul are "dreptul la autoapărare" şi a asigurat că Germania "va contribui la tentativele diplomatice vizând crearea unei situaţii durabile pe termen lung".

"Tot ce facem trebuie văzut în contextul eforturilor SUA şi alte altor state europene, singuri nu vom fi un factor decisiv", a mai avertizat ea.

Ministrul de externe german Heiko Maas, care se afla joi în vizită în Israel şi teritoriile palestiniene pentru discuţii în vederea unui armistiţiu, este primul înalt responsabil european care se deplasează în regiune după recenta escaladare a violenţelor între israelieni şi palestinieni.

Cel puţin 239 de oameni au murit în ultimele 10 zile, în majoritate palestinieni, în cursul raidurilor aeriene şi tirurilor de rachete între armata israeliană şi militanţii din Fâşia Gaza, începute după ciocniri violente legate de accesul la locul sfânt al musulmanilor din Ierusalim, moscheea Al-Aqsa. Mânia palestinienilor a fost alimentată şi de o serie de evacuări forţate din cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est.

Joi, Armin Laschet, candidatul creştin-democraţilor germani la succesiunea Angelei Merkel în fruntea guvernului, a cerut interzicerea drapelului Hamas, după ce mai multe manifestaţii antiisraeliene organizate în Germania au dus la confruntări violente cu poliţia.

Într-o dezbatere în parlamentul de land din Dusseldorf consacrată acestor tulburări, Laschet, în prezent premier în landul Renania de Nord - Westfalia, a notat că steagul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a fost interzis, dar nu şi cel al Hamas, deşi amândouă sunt considerate organizaţii teroriste în Uniunea Europeană, a consemnat dpa.

Armin Laschet a acuzat Hamas - al cărei drapel a fost arborat frecvent în cursul protestelor din Germania - că i-a transformat pe locuitorii din Gaza în "ostatici ai activităţilor sale teroriste".

Mai multe personalităţi din Germania şi-au exprimat indignarea după recentele manifestanţii antiisraeliene, denunţând sentimente antisemite. Chiar la Dusseldorf, un steag israelian a fost incendiat în faţa primăriei, săptămâna trecută, iar incidente similare au avut loc şi în alte oraşe din Germania.

Preşedintele Consiliului central al evreilor din Germania, Josef Schuster, i-a îndemnat săptămâna trecută pe germani să ia poziţie împotriva antisemitismului. "Ne aşteptăm ca cetăţenii să ia atitudine împotriva acestui antisemitism, cu voce tare şi public", a subliniat el, aminteşte dpa. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro