Merkel rupe tăcerea cu privire la războiul din Ucraina: „Susţin eforturile de a-i ţine piept lui Putin în acest război barbar”

Merkel rupe tăcerea cu privire la războiul din Ucraina: „Susţin eforturile de a-i ţine piept lui Putin în acest război barbar”

Merkel şi-a declarat solidaritatea cu Ucraina în ceea ce ea a catalogat drept un „război barbar” cu Rusia, după luni de tăcere, în care a fost atacată pentru politica sa faţă de Moscova, scrie Reuters .

„Nu pot să omit din acest discurs referirea la încălcarea făţişă a dreptului internaţional de către Rusia”, a afirmat Merkel în cadrul unui eveniment al Confederaţiei Sindicatelor Germane (DGB) pentru demiterea preşedintelui în exerciţiu, Rainer Hoffmann. „Războiul din Iugoslavia ne-a arătat deja în anii 1990 cât de fragilă este ordinea mondială”, a adăugat ea în cursul acestei întâlniri desfăşurate miercuri seara într-un cadru restrâns, despre care media germane au relatat joi dimineaţă.

Fostul cancelar german a subliniat că preocuparea sa nu este aceea de a aprecia activitatea actualului guvern, însă nu o împiedică nimic să-şi exprime susţinerea pentru poziţia pe care acesta a adoptat-o faţă de războiul din Ucraina.

„Susţin eforturile guvernului german, UE şi SUA de a-i ţine piept lui Putin în acest război barbar”, a declarat Angela Merkel, care a adăugat că, „în acest moment, unitatea în UE este o chestiune de supravieţuire”.

Angela Merkel s-a arătat solidară cu Ucraina şi cei strămutaţi, precizând că dorinţa de a ajuta demonstrată de ţările vecine este o „lumină în mijlocul acestei tristeţi”.

Nu este prima reacţie pe care cancelarul german o are faţă de „operaţiunea militară specială” în Ucraina.

Merkel, criticată pentru relaţiile strânse cu Moscova

Pe vremea când ocupa funcţia de cancelar al Germaniei, Angela Merkel a fost criticată din partea SUA şi a altor ţări pentru că a ajutat la construcţia gazoductului Nord Stream 2, menit să aducă gaze ruseşti direct în Germania, pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina.

Fostul cancelar a încercat, de-a lungul celor patru mandate, să menţină relaţii strânse cu Kremlinul şi a susţinut împotriva tuturor gazoductul germano-rus Nord Stream 2, în prezent suspendat.

Ea este foarte criticată în prezent de către presa germană, care denunţă un eşec usturător al diplomaţiei binevoitoare cu Moscova a lui Merkel în ultimi ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia