Mesaj INCREDIBIL primit de „CĂLĂUL lui Ponta” din partea Universităților de VÂRF ale României!

Mesaj INCREDIBIL primit de „CĂLĂUL lui Ponta” din partea Universităților de VÂRF ale României!

Mesaj incredibil, de susținere primit de „Călăul lui Ponta”, noul ministru al Educației! Rectorii principalelor universitati din tara isi anunta sustinerea fata de noul ministru al Educatiei in special in privinta extinderii autonomiei universitare, cresterii finantarii universitatilor si impunerii standardelor de calitate!

Rectorii Consortiul "Universitaria", care reuneste principalele universitati din tara, isi anunta sustinerea fata de Mircea Dumitru, numit joi in functia de ministru al Educatiei. Acestia precizeaza ca isi asuma sa se implice activ, alaturi de minister, pentru gasirea unor solutii pragmatice pentri invatamantul romanesc. Reprezantii institutiilor de invatamant superior precizeaza ca il vor sprijini pe noul ministru, "in special in legatura cu extinderea autonomiei universitare, cresterea finantarii institutiilor de invatamant superior si impunerea standardelor de calitate"

Consortiul Universitarea este format din Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si Universitatea de Vest din Timisoara.

Rectorii amintesc ca, Mircea Dumitru, in calitate de rector al Universitatii din Bucuresti, una dintre institutiile membre ale consortiului, Mircea Dumitru a semnat alaturi de ei un set de solicitari adresate ministerului prin care se cere retragerea ordonantei privind salarizarea profesorilor, aducerea finantarii pe student cel putin la nivelul celei din 2008 si stabilirea unui calendar pentru atingerea pana in 2020 a unui procent de 6% din PIB pentru educatie si 1% pentru cercetare.

"Il vom sprijini pe prof. Dumitru in deciziile pe care le va lua, in special in legatura cu extinderea autonomiei universitare, cresterea finantarii institutiilor de invatamant superior si impunerea standardelor de calitate. Ne asumam sa ne implicam activ, sa gasim solutii pragmatice pentru problemele actuale ale invatamantului, alaturi de Minister. Mai mult, vom depune toate eforturile posibile pentru a convinge politicienii si publicul sa prioritizeze cu adevarat educatia. O prima tinta in acest sens este rectificarea bugetara din acest an, in urma careia educatia trebuie sa fie beneficiara unor sume importante", se arata intr-un comunicat de presa semnat de Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara si presedintele consortiului

"Noi, rectorii universitatilor din Consortiul 'Universitaria', am primit cu optimism numirea dlui Mircea Dumitru in functia de Ministru al Educatiei. Desigur, orizontul de timp pe care il are la dispozitie in guvernul condus de dl Dacian Ciolos nu este foarte generos. Cu toate acestea, suntem increzatori in capacitatea prof. Dumitru de a propune si implementa o serie de masuri cu impact semnificativ asupra invatamantului romanesc", arata reprezentatii principalelor institutii de invatamant din tara.

Acestia precizeaza ca Mircea Dumitru a aparat valorile universitare in situatii complexe, "dintre care cea mai rasunatoare a fost demersul de retragere a doctoratului dlui Ponta".

Totodata, arata rectorii, Mircea Dumitru "a militat cu consecventa pentru universitati puternice care sa ofere invatamant superior de calitate", implicandu-se in politicile din invatamantul superior si fiind "una dintre persoanele care si-au pus amprenta asupra pozitiilor Consortiului in ultimii patru ani".

Cele 5 universitati membre ale consortiului au cerut punctual in iunie Guvernului si Ministerului Educatiei:

Retragerea imediata a OUG 20/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016;

Aducerea imediata a finantarii pe student cel putin la nivelul celei din 2008 si elaborarea unui calendar de crestere pana la nivelul mediu din tarile foste comuniste ale UE;

Stabilirea cu reprezentantii consortiului a unui calendar pentru atingerea pana in 2020 a unui procent de 6% din PIB pentru educatie si 1% pentru cercetare.

Rectorii universitatilor considera ca noul ministru preia de la predecesorul sau, Adrian Curaj, "o constructie institutionala consolidata, realizata in spiritul Legii 1/2011 si in spiritul bunei guvernari."


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...