Metode dubioase folosite de o companie specializată în managementul reputației pentru a-ți „șterge trecutul“ de pe internet

Metode dubioase folosite de o companie specializată în managementul reputației pentru a-ți „șterge trecutul“ de pe internet

O arhivă de 50.000 de fișiere scoate la iveală metodele înșelătoare folosite de compania spaniolă Eliminalia pentru a șterge profilul online al clienților săi.

Trecutul informatic poate fi șters de pe internet FOTO: Facebook Eliminalia

"Îți ștergem trecutul", susține compania în sloganul său. Eliminalia, care are birouri în mai multe orașe, printre care Barcelona și Kiev, face parte dintr-o industrie în creștere care vă va curăța profilul online.

Oficial, compania efectuează "o căutare în profunzime pe internet pentru toate informațiile - fie că este vorba de un articol, un blog, postări în rețelele sociale sau chiar o identitate greșită". Apoi se străduiește, în numele clienților săi, să elimine orice informație negativă, scrie theguardian.com.

Cu toate acestea, The Guardian a descoperit că, timp de mai mulți ani, compania a utilizat metode neetice sau înșelătoare pentru a elimina conținutul nedorit și dăunător pentru clienți de pe internet.

Printre acestea se numărau folosirea identității unor terțe părți, cum ar fi organizații media, și depunerea de plângeri false privind drepturile de autor la motoarele de căutare, cum ar fi Google, pentru a obține retragerea informațiilor. În alte cazuri, se îngropau articole negative sub un potop de povești despre câini, mașini și fotbal.

Serviciile Eliminalia sunt dezvăluite într-un fond de 50.000 de fișiere interne care arată cum lucra compania pentru o serie de clienți din întreaga lume. Mulți dintre aceștia erau persoane care doreau pur și simplu ca un incident jenant sau traumatizant din trecutul lor să nu-i mai bântuie online.

Dar printre clienții firmei se numărau și persoane acuzate sau condamnate pentru infracțiuni penale, inclusiv traficanți de droguri, escroci, infractori mărunți și cel puțin un infractor sexual.

Pe site-ul web al Eliminalia se precizează că aceasta obține rezultate în primul rând prin utilizarea "dreptului la uitare" al UE, care poate fi folosit în mod legitim de infractori pentru a solicita eliminarea referințelor la condamnările lor atunci când se poate afirma în mod rezonabil că au trecut peste infracțiunea lor.

Dosarele oferă o perspectivă fascinantă asupra firmelor de gestionare a reputației care sunt dispuse să apeleze la mijloace dubioase pentru a curăța reputația online a unui client.

Nu este clar dacă clienții Eliminalia cunoșteau metodele folosite de aceasta.

Dosarele au fost împărtășite cu The Guardian de către Forbidden Stories, o organizație non-profit franceză a cărei misiune este de a urmări munca reporterilor asasinați, amenințați sau încarcerați. Aceasta a coordonat o investigație globală privind dezinformarea.

Înființată în 2013 de Diego "Didac" Sanchez, în vârstă de 30 de ani, Eliminalia și-a construit un catalog de clienți din 50 de țări. Între 2015 și 2021 a lucrat pentru peste 1.500 de persoane și întreprinderi, potrivit fișierelor care au făcut obiectul scurgerilor de informații, care includ e-mailuri, contracte, detalii despre clienți, scrisori juridice false și copii ale unor articole negative despre clienții firmei.

Printre clienți se numără o bancă elvețiană acuzată de încălcarea reglementărilor privind spălarea banilor, un proprietar de mahala condamnat în Marea Britanie pentru zeci de infracțiuni legate de proprietăți șocant de degradate, un magnat turc din domeniul biotehnologiei acuzat că a angajat un asasin plătit pentru a-și ucide un asociat de afaceri și un om de afaceri venezuelean implicat în evaziune fiscală legată de opere de artă.

Se pare că clienții au fost taxați cu până la 100 000 de euro, deși majoritatea au plătit câteva mii de dolari pentru un serviciu unic.

Eliminalia nu a răspuns în detaliu la solicitările repetate de comentarii. Avocații săi au declarat: "Orientarea și conținutul marii majorități a întrebărilor demonstrează o abordare parțială și dezonorantă".

Cu toate acestea, mai mulți clienți ai Eliminalia au răspuns la întrebări despre activitatea companiei.

Unul dintre aceștia a fost Hernán Gabriel Westmann, care a fost acuzat de autoritățile argentiniene în 2017 că a spălat bani pentru cartelul de droguri Sinaloa. Acuzațiile au fost respinse de judecători doi ani mai târziu, invocând dovezi insuficiente.

Westmann a declarat pentru Washington Post, unul dintre partenerii consorțiului, că acuzațiile împotriva sa au fost aduse de guvernul lui Mauricio Macri ca represalii pentru că a făcut afaceri cu predecesoarea de stânga a lui Macri, Cristina Fernández de Kirchner.

El a declarat că a reușit să convingă presa argentiniană să elimine articolele despre el, dar a apelat la Eliminalia pentru a obține ajutor cu privire la articolele din presa străină pe care le considera inexacte.

Westmann apare acum în articole care pontifică despre regulile fotbalului american, despre aplicarea filozofiei în viața de zi cu zi și despre "aroganța naturală" a chihuahua - publicate pe site-uri care par să aibă legătură cu compania mamă a Eliminalia.

Westmann a declarat că nu știe cum Eliminalia a eliminat articolele și că nu are cunoștință de niciun spam.

Qurium, o organizație non-profit suedeză, a identificat 600 de site-uri care găzduiesc articole similare, adesea despre câini, mașini și sport, pe care apar în mod proeminent numele unor persoane care apar în fișierele divulgate ca fiind clienți ai Eliminalia.

Articolele sunt publicate printre știrile autentice pentru a le spori credibilitatea. Apoi, aceste site-uri transmit conținutul către Google, folosind adesea titluri atent formulate, care pot păcăli algoritmul motorului de căutare pentru a plasa articolele de spam în primele poziții în rezultatele oricărei căutări. Articolele de spam împing conținutul real, dar ofensator, în josul indexului de clasificare, făcându-l mai greu de găsit.

Într-un exemplu analizat de The Guardian, o căutare a unui proprietar de mahala care figura ca fiind unul dintre clienții Eliminalia a generat zeci de articole de blog scrise pe jumătate și profiluri de social media care păreau să fi împins rapoartele de condamnări penale până în a cincea pagină de rezultate, unde puțini oameni ar putea să le găsească.

Afirmații false privind drepturile de autor

Eliminalia pare să fi exploatat, de asemenea, legislația americană menită să protejeze proprietatea intelectuală, Digital Millennium Copyright Act (DMCA). În conformitate cu prevederile DMCA, motoarele de căutare trebuie să ofere un mijloc prin care companiile și persoanele fizice să poată obține retragerea conținutului furat.

Firme precum Google solicită reclamanților privind drepturile de autor să declare, sub sancțiunea sperjurului, că spun adevărul. Cu toate acestea, o astfel de afirmație le cere solicitanților doar să bifeze o căsuță, fără obligația de a furniza dovezi în sprijinul lor.

Se pare că Eliminalia a depus plângeri DMCA înșelătoare la motoarele de căutare, inclusiv la Google, pentru a obține eliminarea unor articole de pe internet și, în unele cazuri, a bifat căsuța de sperjur.

Unele dintre aceste notificări false par să fi fost trimise de companii media legitime și fac afirmații false privind drepturile de autor asupra unui articol pe care doreau să îl retragă.

Într-un caz, un angajat al Eliminalia pare să fi pretins în mod fals că este un reprezentant al companiei care deține ziarul italian La Repubblica atunci când a depus o plângere falsă privind drepturile de autor la Google, cerându-i acestuia să elimine o postare pe blogul unui membru al publicului, care ar fi plagiat un articol.

Proprietarul ziarului a declarat pentru The Guardian că nu a depus plângerea privind drepturile de autor și nici nu are un angajat care să corespundă numelui reclamantului.

Se pare că plângerea a făcut parte din activitatea Eliminalia în numele companiei italiene de software Area SpA. Area, despre care s-a raportat în 2011 că ar fi vândut tehnologie de supraveghere regimului dictatorului sirian Bashar al-Assad, a confirmat pentru The Guardian că a angajat-o pe Eliminalia.

În 2014, Area a fost de acord să plătească o amendă civilă de 100.000 de dolari Departamentului de Comerț al SUA pentru a soluționa acuzațiile potrivit cărora ar fi exportat componente fabricate în SUA în Siria, încălcând astfel sancțiunile de lungă durată împotriva dictaturii.

Area susține că sistemul a fost furnizat cu respectarea deplină a tuturor normelor și reglementărilor în vigoare la momentul în care a fost angajat pentru a lucra în Siria.

"Unul dintre principalele motive care stau la baza intenției noastre de a elimina conținutul este neadevărul parțial și lipsa de acuratețe", a declarat firma.

Area a adăugat că este de părere că Eliminalia trebuia să respecte toate reglementările și să acționeze în mod profesionist și etic.

Vă puteți reconstrui viitorul

Pentru un alt client, un angajat al Eliminalia a încercat să păcălească Google să elimine un articol al Business Times din Singapore despre spălarea banilor de către băncile elvețiene, dându-se drept agenția de știri Bloomberg și susținând în mod fals că Business Times le-a furat lucrarea. "Conținutul este opera noastră. Acesta a fost copiat fără autorizația noastră", a scris reclamantul fals într-un e-mail către Google.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat: "Luptăm în mod activ împotriva încercărilor frauduloase de retragere prin utilizarea unei combinații de revizuiri automate și umane pentru a detecta semnalele de abuz. Oferim o transparență extinsă cu privire la aceste eliminări pentru a-i responsabiliza pe solicitanți, iar site-urile pot depune contra-notificări pentru ca noi să le reanalizăm dacă consideră că un conținut a fost eliminat din rezultatele noastre din greșeală."

În unele cazuri, se pare că angajații Eliminalia au încercat să se dea drept reprezentanți ai unor terțe părți fără legătură cu acestea, în încercarea de a convinge un editor sau o companie de găzduire de site-uri web să retragă materiale.

Într-un exemplu, o companie de găzduire a primit ceea ce părea a fi amenințări juridice din partea lui "Raúl Soto" de la "Comisia UE de la Bruxelles", cerându-i să șteargă postările de pe blog ale unui grup de opoziție din Kenya. Inițial, scrisorile păreau autentice, dar engleza șovăitoare le-a dat de gol. Comisia Europeană a declarat reporterilor că a cerut departamentului său de securitate cibernetică să elimine domeniul folosit pentru a trimite amenințările, pe motiv de uzurpare de identitate.

La începutul acestui an, Eliminalia - care promite că poate elimina trecutul, astfel încât "să vă puteți reconstrui viitorul" - părea să aibă o schimbare de identitate, schimbându-și numele în iData Protection în registrele oficiale. Dezvăluirile de astăzi, publicate în mass-media din întreaga lume, s-ar putea dovedi a nu fi atât de ușor de șters.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /