MI5 ia în considerare creșterea nivelului de amenințare teroristă în Marea Britanie, în contextul creșterii tensiunilor în întreaga lume

MI5 ia în considerare creșterea nivelului de amenințare teroristă în Marea Britanie, în contextul creșterii tensiunilor în întreaga lume

Temerile privind un atac terorist au crescut de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas. Britanicii analizează posibilitatea de a ridica nivelul de alertă la „critic”, starea maximă de vigilență.

Serviciile de informații analizează ridicarea nivelului de alertă teroristă FOTO London Police

Șefii serviciilor de informații britanice iau în considerare posibilitatea de a plasa Marea Britanie în stare de alertă ridicată în cazul unui atac terorist, în contextul în care tensiunile cresc în întreaga lume după izbucnirea războiului dintre Hamas și Israel.

Potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, oficialii analizează dacă să ridice nivelul de alertă teroristă al guvernului la „critic", starea maximă de vigilență.

Nivelul actual este stabilit la „substanțial", ceea ce înseamnă că un atac este „probabil", conform definițiilor guvernului. Ridicarea acestuia cu două niveluri la „critic" ar însemna că serviciile de informații și de securitate consideră că un atac este „foarte probabil în viitorul apropiat", potrivit politico.eu .

Nu a fost luată nicio decizie finală, potrivit acestor persoane, care au discutat chestiuni sensibile de securitate sub rezerva anonimatului. De asemenea, nivelul ar putea rămâne același sau ar putea fi ridicat cu o treaptă la „sever".

Oficialii de securitate din Occident au evaluat amenințarea violenței inspirată de atacurile Hamas din 7 octombrie din Israel, precum și de represaliile israeliene din Gaza. Europa a înregistrat deja două atacuri mortale în ultimele zile.

Franța și-a ridicat nivelul de securitate după ce, săptămâna trecută, un atacator a înjunghiat mortal un profesor și a rănit grav alte două persoane. La începutul acestei săptămâni, doi cetățeni suedezi au fost uciși la Bruxelles într-un atac terorist; suspectul a fost ulterior împușcat mortal de poliție.

Sistemul național de nivel de amenințare din Regatul Unit este conceput pentru a oferi o indicație generală a probabilității unui atac terorist și este stabilit de Centrul comun de analiză a terorismului al guvernului și de serviciul de securitate MI5.

Nivelul de amenințare al țării a fost evaluat ultima dată ca fiind „critic" în septembrie 2017, în urma unui atentat cu bombă în metroul londonez. Din 2019, acesta a fost la „substanțial".

Atunci când decid dacă să ridice nivelul de amenințare, oficialii au uneori informații specifice despre potențiale atacuri, dar iau în considerare și o serie de alte informații. De asemenea, ei analizează țintele probabile, amploarea oricărui complot potențial și dacă un atac pare iminent.

Vorbind în această săptămână înaintea unui summit al șefilor serviciilor de informații din California, șeful MI5, Ken McCallum, a declarat că „există în mod clar posibilitatea ca evenimentele profunde din Orientul Mijlociu fie să genereze un volum mai mare de amenințare din partea Regatului Unit, fie să schimbe forma acesteia în ceea ce privește ceea ce este vizat".

Un nivel mai ridicat al amenințării teroriste ar determina o intensificare a activităților de securitate, cum ar fi percheziții și verificări mai meticuloase ale bagajelor în aeroporturi. Publicul ar fi rugat să rămână vigilent și să raporteze activitățile suspecte, dar nu ar trebui să ia alte măsuri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat