Migranţi: Lituania a instalat primele tronsoane ale gardului metalic de la graniţa cu Belarus

Migranţi: Lituania a instalat primele tronsoane ale gardului metalic de la graniţa cu Belarus

Lituania a instalat primele tronsoane ale gardului metalic de la graniţa cu Belarus, decizie luată după ce în mica republica baltică au început să intre pe această cale un număr alarmant de migranţi din Orientul Mijlociu şi alte regiuni, relatează Reuters.

Uniunea Europeană acuză Belarus că îi încurajează în mod deliberat pe migranţi să-i traverseze teritoriul pentru a intra în statele UE Polonia, Lituania şi Letonia, ca mijloc de a face presiuni asupra blocului. Belarus a dezminţit în mod repetat acest lucru, dar preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a atenţionat că ţara sa nu-i va mai opri pe migranţi, întrucât sancţiunile UE îi secătuiesc resursele.


Foto: (c) Janis Laizans/REUTERS


Toate cele trei state membre ale UE au ridicat la graniţă împrejmuiri de sârmă ghimpată pentru a-i opri pe migranţi, iar săptămâna trecută Lituania a început să instaleze primele tronsoane ale unui gard de oţel cu înălţimea de 3,4 metri, întărit cu încă 0,6 metri de sârmă ghimpată.

"Probabil că e imposibil de construit un obstacol care să fie complet de netrecut, aşa că cred că şi această barieră va putea fi învinsă. Dar va dura ceva vreme şi vom putea reacţiona", a afirmat Virgilijus Raugale, responsabilul grănicerilor din sudul Lituaniei.

Această ţară a alocat 152 milioane de euro pentru construirea a 500 de kilometri de gard anti-migranţi până în septembrie anul viitor. Gardul este prevăzut şi cu echipamente de supraveghere video.


Foto: (c) Janis Laizans/REUTERS


Peste 4.000 de migranţi au intrat în Lituania din Belarus anul acesta până în luna august, când autorităţile lituaniene au început să-i retrimită pe migranţi înapoi în Belarus. De atunci mai mult de 5.600 de migranţi au fost împiedicaţi să intre, inclusiv 2.300 în octombrie, potrivit serviciilor de protecţie a graniţelor.

Tot joi, Ministerul polonez al apărării a afirmat că soldaţi din Belarus au ameninţat să deschidă focul asupra trupelor poloneze de peste graniţă, ministerul denunţând o încercare de amplificare a crizei migranţilor.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...