Mîhailo Podoliak: „O escaladare internă în Rusia este inevitabilă” în contextul războiului. Moscova, printre țintele enumerate

Mîhailo Podoliak: „O escaladare internă în Rusia este inevitabilă” în contextul războiului. Moscova, printre țintele enumerate

Consilierul prezidențial ucrainean Mîhailo Podoliak a avertizat că războiul din Ucraina s-ar putea răspândi în cele mai mari orașe ale Rusiei, inclusiv în Moscova și Sankt Petersburg.

Mîhailo Podoliak FOTO president.gov.ua

„O escaladare internă în Rusia a războiului este inevitabilă. Vor fi diferite lovituri asupra unor diferite ținte. De ce, de către cine și cum, este o altă discuție. Nu putem discuta obiectiv, ne lipsesc informații”, a declarat Podoliak într-un interviu acordat jurnalistului rus Michael Nacke.

Potrivit consilierului prezidențial ucrainean, țintele acestor lovituri ar putea fi „orașe leneșe și răsfățate”, precum Moscova, Sankt Petersburg și Ekaterinburg.

Întrebat dacă Ucraina ar putea fi în spatele unor astfel de atacuri, Podoliak a declarat că „logica războiului” nu permite o astfel de situație.

„Însă această escaladare este o problemă internă a Rusiei”, a insistat el.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, i-a răspuns lui Podoliak într-o conferință de presă susținută miercuri. Potrivit acestuia, astfel de declarații „confirmă corectitudinea” Rusiei de a invada Ucraina. Însă Pekov a omis să spună faptul că Rusia nu ar fi ajuns în această situație dacă nu lansa un război la scară largă împotriva Ucrainei.

Acum câteva zile, imagini distribuite pe rețelele de socializare indicau că armata rusă a plasat sisteme antirachetă pe clădirile unor instituții de stat din Moscova, inclusiv pe cea a Ministerului de Externe.

Remarcând acest fapt, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) evocă un act de propagandă al Kremlinului menit să prezinte Ucraina drept o amenințare existențială și să pregătească opinia publică din Rusia pentru un război de lungă durată.

„Kremlinul a desfășurat probabil sistemele de apărare antiaeriană la Moscova pentru a genera imagini incendiare care să prezinte războiul ca fiind o amenințare sporită pentru publicul rus. Cu toate acestea, este puțin probabil ca Kremlinul să creadă realmente că Ucraina ar viza Moscova și probabil că s-a angajat în acest joc ostentativ pentru a sprijini intensificarea operațiunilor în vederea pregătirii spațiului informațional intern rusesc pentru un război prelungit în Ucraina și alte sacrificii”, consideră analiștii de la ISW.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au dat-o la ziar! / „Nu mai urla când faci sex!” / Anunțul pus pe ușa unui apartament din Turda

2 Ce ne așteaptă după ciclonul polar. Vreme siberiană în România: când se mai anunță căderi masive de zăpadă

3 Medic pediatru din Timișoara prins sub un pod în compania unui adolescent de 16 ani. Băiatul avea șlițul desfăcut

4 „Era ciufulit și nearanjat, m-a luat în brațe, mă mângâia și mă pupa” / Dezvăluirile fără perdea ale amantei lui Ludovic Orban

5 Foarte interesant! / De ce a venit șeful KazMunaiGaz, patronul Rompetrol, în România