Mii de iranieni au participat la funeraliile a '250 de martiri' ai războiului din anii 1980 cu Irak

Mii de iranieni au participat la funeraliile a '250 de martiri' ai războiului din anii 1980 cu Irak

Mii de iranieni au omagiat joi, la Teheran şi în alte mari oraşe din ţară, '250 de martiri necunoscuţi' ai războiului din 1980-1988 cu Irakul, cu ocazia unor ceremonii funerare la care au asistat înalţi responsabili iranieni, relatează AFP.

De la sfârşitul războiului din Iran şi Irak, acum mai mult de trei decenii, Teheranul organizează în mod regulat funeralii pentru soldaţii ale căror oseminte sunt fie restituite progresiv de Irak, fie descoperite în zonele de lupte din Iran.

În centrul capitalei, o mulţime s-a adunat joi încă de dimineaţă în faţa Universităţii din Teheran, pe strada Enghelab ('revoluţie' în persană), pentru a-i omagia pe luptătorii iranieni, au constatat jurnalişti ai AFP.

Televiziunea de stat a difuzat ceremonia de mai multe ore în direct din numeroase oraşe, printre care Ispahan (centru), Shiraz (sud), Mashhad (nord-est), Tabriz (nord-vest), Sari (nord) şi Bushehr (sud-vest).

Preşedintele Ebrahim Raissi şi alţi înalţi responsabili, printre care şeful Autorităţii judiciare, Gholamhossein Mohseni Ejei, şi preşedintele parlamentului, Mohammad Bagher Ghalibaf, au participat la funeraliile din capitală.

Într-un scurt mesaj postat pe site-ul său, ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a comemorat 'sacrificiul' acestor 'martiri necunoscuţi', lăudând 'aşteptarea taţilor, mamelor şi soţiilor' pentru care soarta apropiaţilor lor dispăruţi rămâne un mister.

Pe un frig hibernal la Teheran, mulţimea a mers în urma camioanelor care transportau sicriele, acoperite cu drapele iraniene, în care se aflau osemintele acestor luptători.

'Fratele meu a fost dat dispărut în regiunea Kurdistan acum 39 de ani. De fiecare dată când trupurile unor martiri sosesc, îl strig, dar nu răspunde', a mărturisit Ozra, o profesoară pensionară, vizibil emoţionată.

'Suferim încă de pe urma pierderii acestor martiri şi a lui Haj Qassem (Soleimani), pentru că toţi au plecat pe front cu inima', a întărit Ali Asghar, un fost funcţionar aflat şi el la pensie, referindu-se la puternicul general iranian asasinat la începutul anului 2020 în Irak într-un raid american.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…