Mii de oameni în stradă la la Istanbul, după condamnarea primarului Imamoglu

Mii de oameni în stradă la la Istanbul, după condamnarea primarului Imamoglu

A doua zi după condamnarea care îl privează pe primarul Ekrem Imamoglu de drepturile sale politice, mii de persoane s-au adunat la Istanbul în prezenţa liderilor opoziţiei turce, informează AFP, citat de Agerpres.

Mii de oameni în stradă. FOTO EPA-EFE

Primarul Ekrem Imamoglu s-a adresat mulţimii adunate pe o vreme ploioasă în faţa sediului municipalităţii.

Ei au şters voturile voastre! (...) Acesta nu este procesul meu, ci procesul justiţiei şi echităţii", a declarat Imamoglu în faţa culímii cu drapele roşii ale Turciei, adăugând că nu-i este "deloc teamă de această decizie ilegitimă".

Primarul din Istanbul, Ekrem Imamoglu, a fost condamnat la doi ani și șapte luni de închisoare pentru "insultarea" oficialilor turci. El era văzut ca un potențial contracandidat al președintelui Recep Erdogan și una din cele mai proeminente figuri ale opoziției turce.

Nu am judecători care să mă apere, însă am 16 milioane de locuitori ai Istanbulului şi naţiunea noastră alături de mine. Împreună, vom alunga această ordine defectuoasă", a maI spus Ekrem Imamoglu.

Este pentru prima dată când şase partide de opoziţie se reunesc astfel la un miting public, după lansarea platformei lor comune pentru a-l înfrunta pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan în alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2023, arată Agerpres .

În urmp cu trei ani Ekrem Imamoglu (52 de ani) care i-a "răpit" cel mai bogat oraş al Turciei partidului lui Erdogan, AKP .

Reacții internaționale

Condamnarea sa a generat valuri de reprobare la nivel internaţional.

Departamentului de Stat american a afirmat că „această condamnare injustă este incompatibilă cu statul de drept".

Aflat la putere de aproape două decenii, Erdogan şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat primăvara trecută, în contextul unei grave crize economice şi a unei inflaţii de peste 84%.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?