Mii de ruşi au manifestat la Praga împotriva lui Putin

Mii de ruşi au manifestat la Praga împotriva lui Putin

Mai multe mii de manifestanţi, majoritatea ruşi, s-au adunat sâmbătă la Praga pentru a denunţa ofensiva militară ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin asupra Ucrainei şi pentru a cere încetarea războiului, informează AFP.

Circa 5.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au traversat centrul istoric al capitalei cehe Praga, scandând "Rusia fără Putin", "Libertate pentru Rusia, pace pentru Ucraina" sau "Putin nu este Rusia".

"Republica Cehă găzduieşte 40.000 de ruşi şi până acum aceşti ruşi nu erau cunoscuţi de cehi. Vrem să arătăm că ruşii care trăiesc aici sunt împotriva lui Putin, împotriva războiului, că ei susţin Ucraina", a declarat organizatorul manifestaţiei, Anton Litvin, artist şi militant care trăieşte la Praga de doi ani.

Foto: (c) David W Cerny/REUTERS


"Ruşii de aici nu sunt putinişti, ei sunt europeni", a subliniat militantul, ţinând în mâini un drapel albastru şi alb, precum cele din mâinile altor manifestanţi. Drapelul tricolor rus alb-albastru-roşu a fost reinventat cu această ocazie, fiind suprimată fâşia de culoare roşie, care simbolizează sângele, a explicat el.

Îndreptându-se spre Piaţa Wenceslas, manifestanţii i-au cerut de asemenea lui Vladimir Putin să elibereze deţinuţii politici, printre care opozantul Aleksei Navalnîi, care a fost condamnat săptămâna aceasta la încă nouă ani de închisoare.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...