Militanți ai Statului Islamic dezvoltă o platformă proprie de social media (directorul Europol)

Militanți ai Statului Islamic dezvoltă o platformă proprie de social media (directorul Europol)

Militanți ai Statului Islamic (SI) dezvoltă o platformă proprie de social media pentru a evita operațiunile de securitate împotriva comunicațiilor și propagandei jihadiste, a declarat miercuri directorul Europol, Rob Wainwright, cu ocazia unei conferințe pe teme de securitate la Londra, transmite Reuters.

Wainwright a precizat că noua platformă online a fost descoperită săptămâna trecută, în timpul unei operațiuni de 48 de ore împotriva extremismului pe internet.

''În cursul acestei operațiuni a reieșit că SI își dezvoltă acum propria platformă de social media, propria parte de internet pentru a-și promova agenda'', a declarat directorul Europol. ''Aceasta arată că unii membri ai Daesh (SI), cel puțin, continuă să inoveze în acest spațiu'', a adăugat el.

În timpul unei operațiuni coordonate de Europol împotriva unor site-uri ale SI și Al-Qaida, acțiune în care au fost implicați oficiali din SUA, Belgia, Grecia, Polonia și Portugalia, au fost identificate mai mult de 2.000 de elemente extremiste, găzduite pe 52 de platforme de social media.

Jihadiștii s-au bazat adesea pe platformele mainstream de social media pentru comunicațiile online și pentru a-și difuza propaganda, în ultimul an recurgând tot mai mult la serviciul de mesagerie Telegram.

Potrivit lui Robin Wainwright, Statul Islamic, prin crearea propriului serviciu online, răspunde presiunii concertate din partea serviciilor de informații, forțelor de poliție și sectorului IT, încercând să găsească o cale de a o evita.

Directorul Europol mai crede că, după Brexit, va continua cooperarea în materie de securitate între Marea Britanie și Uniunea Europeană, în pofida avertismentelor Londrei că se va retrage din Europol și va pune capăt schimbului de informații dacă nu va încheia un acord de ''divorț'' cu Uniunea.

În acest context, Wainwright a amintit că Europa se confruntă cu ''cea mai ridicată amenințare teroristă dintr-o generație''.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina