Ministerul Agriculturii şi ASF caută soluţii pentru încheierea de poliţe de asigurare pentru culturile agricole

Ministerul Agriculturii şi ASF caută soluţii pentru încheierea de poliţe de asigurare pentru culturile agricole

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi cei ai Autorităţii de Supraveghere Financiară încearcă identificarea de soluţii pentru a realiza un mecanism funcţional cu societăţile de asigurare pentru încheierea de poliţe de asigurare pentru culturile agricole, conform unui comunicat al MADR remis, vineri, AGERPRES.

În contextul în care, în prezent, foarte puţine astfel de companii au în portofoliul lor pachete de asigurare cu această destinaţie, secretarul de stat în MADR, Emil Dumitru, s-a întâlnit vineri cu Cristian Roşu, vicepreşedinte al Sectorului Asigurări Reasigurări din cadrul ASF, pentru a căuta soluţii în acest sens.

Cu ocazia întâlnirii, secretarul de stat Dumitru a prezentat câteva detalii despre submăsura 17.1 - "Prime de asigurare a culturilor", care a fost lansată în luna mai 2020 şi este deschisă până la sfârşitul lunii noiembrie 2020 fiind destinată asigurării culturilor de toamnă aferente anului 2019 şi culturilor de primăvară pentru campania 2020. Prin intermediul acestei sub-măsuri fermierii sunt încurajaţi să-şi asigure culturile, iar prin încheierea acestor asigurări, Ministerul acordă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală o finanţare de 70% din valoarea primei, indiferent de dimensiunea fermelor.

La rândul său, Cristian Roşu, a afirmat că în cursul săptămânii viitoare va avea o şedinţă de lucru cu reprezentanţii societăţilor de asigurare privind poliţele de asigurare pentru agricultură, pentru a-i pune în temă cu problemele din acest domeniu.

Ulterior acestei întâlniri, secretarul de stat Dumitru a propus organizarea unui grup de lucru format din asiguratori, reprezentanţi ai marilor organizaţii de fermieri şi ai Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România - UNSAR, precum şi din experţi ai MADR.

"Grupul de lucru va contribui la îmbunătăţirea mecanismului de asigurare a culturilor agricole, astfel încât atât autorităţile, formele asociative ale fermierilor, cât şi societăţile de asigurare să se concentreze pe rezolvarea problemei de fond cu care agricultorii din România se confruntă din ce în ce mai des, respectiv seceta severă", se menţionează în comunicat.

Secretarul de stat Dumitru a subliniat că în viitor trebuie să avem în vedere mecanisme funcţionale care să vină în sprijinul fermierilor români care sunt din ce în ce mai încercaţi de schimbările climatice. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria