Ministerul Culturii vrea un fond pentru patrimoniu: peste 600 de monumente, în stare de precolaps

Ministerul Culturii spune că vrea să constituie un "Fond de urgenţă pentru patrimoniu", precizând că în prezent peste 600 de monumente de arhitectură din România se află "în stare de precolaps şi colaps", fapt pentru care există "riscuri iminente de prăbuşire".

Ministerul Culturii vrea un fond pentru patrimoniu: peste 600 de monumente, în stare de precolaps (Imagine: Lucian Muntean / Mediafax Foto)

Anunţul a fost făcut de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, duminică, pe contul său de pe platforma de socializare Facebook.

"Reprezentanţi ai Ministerului Culturii s-au întrunit într-o şedinţă de urgenţă pentru analiza celor două cazuri de prăbuşire a patrimoniului arhitectural, clopotniţa bisericii fortificate de la Roadeş, din secolul al XV-lea, şi turnul romanic al bisericii fortificate din Rotbav, din secolul al XIII-lea, reprezentativă pentru Ţara Bârsei. Potrivit datelor actuale ale Ministerului, peste 600 de monumente de arhitectură se află în stare de precolaps şi colaps, ceea ce înseamnă riscuri iminente de prăbuşire a altor monumente din ţară", spune ministrul Culturii.

Potrivit lui Vlad Alexandrescu, "în primă etapă, Ministerul Culturii şi Institutul Naţional al Patrimoniului au contactat Consistoriul Evanghelic, proprietarul bisericilor, pentru a afla care sunt măsurile deja întreprinse şi a oferi asistenţă pentru etapele următoare". "Ministerul Culturii va oferi tot sprijinul pentru măsurile de stabilizare a bisericilor, în scopul de a preveni prăbuşirea lor în continuare", spune ministrul Culturii.

Într-o a doua etapă, Ministerul Culturii propune finanţarea intervenţiilor de urgenţă la cele două biserici prin Programul Naţional de Restaurare, care este în curs de pregătire şi care va fi anunţat public în scurt timp de către Institutul Naţional al Patrimoniului, mai afirmă Vlad Alexandrescu.

"O prioritate în viziunea Ministerului Culturii este constituirea unui 'Fond de urgenţă pentru patrimoniu', măsură ce va fi propusă Guvernului cu obiectivul clar de a finanţa intervenţii rapide în cazuri de colaps şi intervenţii de punere în siguranţă pentru a nu mai ajunge în situaţia de colaps", spune Vlad Alexandrescu.

Acesta precizează că Ministerul Culturii şi Institutul Naţional al Patrimoniului vor iniţia un proiect naţional de inventariere, astfel încât, într-un interval scurt de timp, să se poată completa lacunele din fondul de informaţii pe baza căruia se planifică alocarea resurselor pentru restaurarea monumentelor istorice.

"Pe baza programului de inventariere, se va redacta un plan realist privind scoaterea din pericol a monumentelor noastre. Astfel, Ministerul Culturii va invita specialişti şi reprezentanţi ai Institutul Naţional al Patrimoniului, Direcţiilor Judeţene de Cultură, proprietari şi reprezentanţi ai societăţii civile pentru a construi o strategie preventivă în locul măsurilor tardive şi post-factum pentru monumentele în pericol de colaps", mai spune Vlad Alexandrescu.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 Hoții României! Curtea de Conturi și AEP îngroapă PSD! Plăți fără documente și semnătură, sume publice și priv…

4 Bătaie de joc! Asta ia spor de 3.000 lei pentru condiții grele de muncă!!! E angajată la Parlament și are un s…

5 Un articol devastator. Toți moldovenii ar trebui să-l citească!

recomandări

Te ia DNA: Chiru Cristian Florin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi