Ministerul Culturii vrea un fond pentru patrimoniu: peste 600 de monumente, în stare de precolaps

Ministerul Culturii spune că vrea să constituie un "Fond de urgenţă pentru patrimoniu", precizând că în prezent peste 600 de monumente de arhitectură din România se află "în stare de precolaps şi colaps", fapt pentru care există "riscuri iminente de prăbuşire".

Ministerul Culturii vrea un fond pentru patrimoniu: peste 600 de monumente, în stare de precolaps (Imagine: Lucian Muntean / Mediafax Foto)

Anunţul a fost făcut de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, duminică, pe contul său de pe platforma de socializare Facebook.

"Reprezentanţi ai Ministerului Culturii s-au întrunit într-o şedinţă de urgenţă pentru analiza celor două cazuri de prăbuşire a patrimoniului arhitectural, clopotniţa bisericii fortificate de la Roadeş, din secolul al XV-lea, şi turnul romanic al bisericii fortificate din Rotbav, din secolul al XIII-lea, reprezentativă pentru Ţara Bârsei. Potrivit datelor actuale ale Ministerului, peste 600 de monumente de arhitectură se află în stare de precolaps şi colaps, ceea ce înseamnă riscuri iminente de prăbuşire a altor monumente din ţară", spune ministrul Culturii.

Potrivit lui Vlad Alexandrescu, "în primă etapă, Ministerul Culturii şi Institutul Naţional al Patrimoniului au contactat Consistoriul Evanghelic, proprietarul bisericilor, pentru a afla care sunt măsurile deja întreprinse şi a oferi asistenţă pentru etapele următoare". "Ministerul Culturii va oferi tot sprijinul pentru măsurile de stabilizare a bisericilor, în scopul de a preveni prăbuşirea lor în continuare", spune ministrul Culturii.

Într-o a doua etapă, Ministerul Culturii propune finanţarea intervenţiilor de urgenţă la cele două biserici prin Programul Naţional de Restaurare, care este în curs de pregătire şi care va fi anunţat public în scurt timp de către Institutul Naţional al Patrimoniului, mai afirmă Vlad Alexandrescu.

"O prioritate în viziunea Ministerului Culturii este constituirea unui 'Fond de urgenţă pentru patrimoniu', măsură ce va fi propusă Guvernului cu obiectivul clar de a finanţa intervenţii rapide în cazuri de colaps şi intervenţii de punere în siguranţă pentru a nu mai ajunge în situaţia de colaps", spune Vlad Alexandrescu.

Acesta precizează că Ministerul Culturii şi Institutul Naţional al Patrimoniului vor iniţia un proiect naţional de inventariere, astfel încât, într-un interval scurt de timp, să se poată completa lacunele din fondul de informaţii pe baza căruia se planifică alocarea resurselor pentru restaurarea monumentelor istorice.

"Pe baza programului de inventariere, se va redacta un plan realist privind scoaterea din pericol a monumentelor noastre. Astfel, Ministerul Culturii va invita specialişti şi reprezentanţi ai Institutul Naţional al Patrimoniului, Direcţiilor Judeţene de Cultură, proprietari şi reprezentanţi ai societăţii civile pentru a construi o strategie preventivă în locul măsurilor tardive şi post-factum pentru monumentele în pericol de colaps", mai spune Vlad Alexandrescu.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum se stă. Ultimele cifre și calcule din taberele principalelelor partide

2 Pronosticul și dezvăluirile de culise ale fugarului Rizea despre alegerile din București

3 Sindile, audiat la DNA! În vârstă de 42 de ani, șeful jandarmilor la represiunea din 10 august s-a pensionat p…

4 Se întoarce foaia? Gunoiul care l-a înregistrat pe Nicușor Dan, chemat de procurori cu înregistrările difuzate…

5 ULTIMA ORĂ Dorinel Umbrărescu va construi și drumul expres Brăila-Galați, după ce a câștigat contractul de 371…