Ministerul Fondurilor Europene: A fost eliminat riscul de dezangajare privind Programul Operaţional Capital Uman

Ministerul Fondurilor Europene: A fost eliminat riscul de dezangajare privind Programul Operaţional Capital Uman

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman (POCU) a declarat către Autoritatea de Control şi Plată suma de 378 milioane euro, până la sfârşitul lunii octombrie, urmând ca, la începutul lunii decembrie aplicaţia de plată să fie transmisă, spre decontare, Comisiei Europene, se arată într-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene remis marţi AGERPRES.

Potrivit MFE, ca urmare a acestui demers, a fost eliminat riscul de dezangajare privind acest Program Operaţional.

Comitetul de Monitorizare pentru POCU s-a desfăşurat marţi, la Sinaia, iar ministrul Ioan Marcel Boloş a fost prezent la eveniment.

"Preşedintele CM POCU le-a reamintit celor prezenţi faptul că, până la finalul lunii octombrie, Autoritatea de Management pentru POCU a declarat către Autoritatea de Control şi Plată suma de 378 milioane euro, urmând ca, la începutul lunii viitoare aplicaţia de plată să fie transmisă, spre decontare, Comisiei Europene. Ca urmare a acestui demers, a fost eliminat riscul de dezangajare privind acest Program Operaţional", precizează sursa citată.

Valoarea plăţilor efectuate către beneficiarii Programului Operaţional Capital Uman se ridică la 1,32 miliarde de euro în condiţiile în care valoarea contractelor de finanţare semnate este de 3,95 miliarde de euro.

Directorul general AM POCU, Vladimir Rovinţescu, care este şi preşedinte al Comitetului de Monitorizare, POCU a declarat la Comisia Europeană toate cheltuielile curente în acest an.

"Referitor la stadiul implementării Programului pe care îl coordonează, Vladimir Rovinţescu a expus situaţia la zi, astfel: 118 apeluri de proiecte lansate; 4,86 miliarde euro valoarea apelurilor lansate; 1.287 contracte de finanţare semnate; 3,95 miliarde euro valoarea contractelor de finanţare semnate; 1,32 miliarde euro valoarea plăţilor efectuate către beneficiarii POCU", se precizează în comunicatul citat.

În context, ministrul Fondurilor Europene a subliniat faptul că viitorul depinde de modul în care vom şti să investim banii europeni pentru dezvoltarea resursei umane.

"Trebuie să ne îndreptăm atenţia asupra resursei umane, pentru că viitorul nostru depinde de modul în care vom şti să investim banii europeni pentru dezvoltarea acestei resurse. În cadrul discuţiilor de astăzi (marţi, n.r.), îmi doresc să depăşim elementele formale şi să găsim împreună cele mai adecvate căi de acţiune pentru a sprijini beneficiarii în implementarea proiectelor finanţate. Sprijinind beneficiarii, Programul Capital Uman îşi va dovedi cu adevărat eficienţa şi va răspunde obiectivelor pentru care a fost creat", a declarat Ioan Marcel Boloş.

Comisia Europeană a fost reprezentată la CM POCU de Sandrine de Buggenom, şefa Unităţii Geografice pentru România şi Bulgaria, DG Employment.

În agenda reuniunii CM POCU figurează, totodată, vizitarea unor proiecte-exemple de bune practici finanţate prin programul Operaţional Capital Uman în judeţul Prahova.

Programul Operaţional Capital Uman (POCU) stabileşte priorităţile de investiţii, obiectivele specifice şi acţiunile asumate de România în domeniul resurselor umane. POCU continuă investiţiile realizate prin Fondul Social European în perioada 2007 - 2013. Cu o alocare de 4,3 miliarde euro, POCU 2014-2020 finanţează proiecte ce vizează intervenţii integrate în domeniul ocupării forţei de muncă, incluziunii sociale şi educaţiei, contribuind la reducerea disparităţilor de dezvoltare economică şi socială dintre România şi Statele Membre ale Uniunii Europene. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Banii din șpăgile lui Ponta sunt în Turcia / Dezvăluiri care-i vor înfiora chiar și pe procurori!

2 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

3 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

4 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

5 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…