Ministerul Fondurilor Europene: peste 1,9 miliarde de euro au intrat în țară în ultimele opt luni

Ministerul Fondurilor Europene: peste 1,9 miliarde de euro au intrat în țară în ultimele opt luni

Peste 1,9 miliarde de euro, aferente închiderii exercițiului bugetar 2007-2013, au intrat în țară în ultimele opt luni și, în plus, au fost lansate ghiduri pentru 12,2 miliarde euro pentru actuala etapă de programare (2014-2020), informează Ministerul Fondurilor Europene printr-un comunicat remis, luni AGERPRES.

"Estimăm că România va primi de la Comisia Europeană deconturi în valoare de 539 milioane de euro pentru POSDRU, pentru care Comisia blocase plățile către România, dar pe care am reușit să le deblocăm în luna mai", a declarat luni Cristian Ghinea, ministru al Fondurilor Europene (MFE), înainte de întâlnirea cu reprezentanții Comisiei pentru Afaceri Europene din cadrul Camerei Deputaților.

Conform comunicatului, MFE va transmite următoarele proiecte majore spre aprobare Comisiei Europene: reabilitarea liniei de cale ferată Simeria — Kilometrul 614 — circa 1,5 miliarde euro; Metrou: M6 1 Mai — Otopeni — circa 350 milioane euro; zece proiecte de infrastructură de apă și apă uzată în valoare de circa 1,5 miliarde euro (Alba, Hunedoara — Valea Jiului, Vrancea, RAJA—Constanța, Satu-Mare, Ilfov, Galați, Suceava, Turda-Câmpia Turzii, Cluj—Sălaj) și un proiect de eroziune costieră (etapa a II-a) — 220 milioane euro.

De asemenea, în luna mai a acestui an, România a demarat absorbția pentru actuala perioadă de programare (2014-2020). Primele plăți de la Comisie sunt în valoare de 57 de milioane de euro.

În prezent, sunt lansate ghiduri pentru 12,2 miliarde de euro. Dacă este inclusă și dezvoltarea rurală, valoarea atinge 14,9 miliarde euro pentru 2014-2020.

"Pe scurt: în acest moment primim proiecte pentru 44,99% din fondurile structurale și de investiții", a precizat Ghinea.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Nicușor Dan întoarce oficial spatele USR cu patru zile înainte de alegeri: Opțiunea mea pentru votul de dumini…

2 Reguli esențiale dacă ai simptome COVID, de la un medic de la Matei Balș. Cum se folosește un pulsoximetru și …

3 Pute a Rusia de la o poștă. Cu Mirel Palada pe coadă

4 Mda...

5 Nicușor Dan a concediat-o pe nașa Gabrielei Firea, care câștiga 4000 € / lună de la Primăria Capitalei