Ministerul Justiţiei din SUA: Declaraţiile fiscale ale lui Trump trebuie transmise Congresului

Ministerul Justiţiei din SUA: Declaraţiile fiscale ale lui Trump trebuie transmise Congresului

Declaraţiile de impozit ale fostului preşedinte republican Donald Trump, care a refuzat constant să le facă publice, trebuie transmise unei comisii din Congresul american, a cerut vineri Ministerul Justiţiei din SUA, informează sâmbătă AFP.

O comisie a Camerei Reprezentanţilor care se ocupă de chestiunile bugetare "a prezentat motive suficiente pentru a cere datele fiscale ale fostului preşedinte şi Trezoreria (Ministerul Finanţelor din SUA - n.r.) trebuie să furnizeze aceste informaţii", a transmis Ministerul Justiţiei într-un memorandum.

Spre deosebire de toţi predecesorii săi din 1970 încoace, Donald Trump, care a făcut din averea sa o temă de campanie electorală, a refuzat să-şi publice declaraţiile fiscale. Lipsa sa de transparenţă a alimentat speculaţiile privind amploarea averii sale sau potenţiale conflicte de interese.

Pentru a încerca să afle mai multe, trei comisii din Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, au cerut în 2019 firmei de contabilitate Mazars, dar şi băncilor Deutsche Bank şi Capital One, o serie întreagă de documente financiare referitoare la afacerile lui Donald Trump între anii 2010 şi 2018, şi la cele ale apropiaţilor săi.

În paralel, procurorul Manhattanului, Cyrus Vance, a cerut acces la arhivele financiare ale lui Donald Trump în cadrul unei anchete privind posibile încălcări ale legii new-yorkeze.

Invocând imunitatea prezidenţială şi separarea puterilor, Trump s-a bătut pe toate aceste fronturi, ajungând în două rânduri până la Curtea Supremă care, în februarie, a autorizat transmiterea anumitor documente către justiţia new-yorkeză.

"Accesul la declaraţiile fiscale ale fostului preşedinte Trump este o temă de siguranţă naţională", a declarat vineri preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, într-un comunicat. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Voi ați auzit ce-a spus Teodorovici despre cutremurele din Gorj?

2 Anna Lesko, goală în baie și un mesaj misterios...

3 Avea plicuri cu cash și-n lenjeria de pat! / Bani găsiți în casa unei șefe de personal de la un spital județean: 150 900 lei, 41 430 euro, 1350 dolari ș…

4 O cântăreață de la noi a aflat că e „rezerva” când a sunat-o „oficiala”, din întâmplare!

5 Sorana, magnifică la Miami / Cîrstea a spulberat a 4-a jucătoare a lumii! Cec uriaș și salt mare în ierarhia WTA