Ministerul Sănătății: În primele opt luni din 2016 s-au înregistrat 675 cazuri de rujeolă; trei decese

În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă, în 23 de județe, informează Ministerul Sănătății, într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, doi copii au murit. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, însă așteaptă confirmarea finală, precizează MS.

"Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces. Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an", se arată în comunicatul MS.

Ministerul Sănătății arată că, în România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.

"Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de un an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copiii sub un an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de grup. Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați", subliniază Ministerul Sănătății.

MS face apel la părinți să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor.

În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni, cu refacerea vaccinului la vârsta normală de un an.

Conform MS, distribuția cazurilor pe zone este următoarea: la granița dintre județele Bistrița-Năsăud și Cluj — 219 cazuri, în județul Mureș — 145 de cazuri, în județul Arad — 113 cazuri, din care 2 decese la copii cu vârsta sub un an, în județul Timiș — 71 de cazuri, din care un deces la copil cu vârsta sub un an, în județul Suceava — 27 de cazuri, în județul Brașov — 33 de cazuri, în județul Sălaj — 7 cazuri, în județul Hunedoara — 14 cazuri, în județul Caraș-Severin — 13 cazuri, județul Alba — 3 cazuri.

Cazuri sporadice de rujeolă au fost confirmate, potrivit MS, și la persoane nevaccinate/ incomplet vaccinate din București — 4 cazuri și din județele Bacău — 3 cazuri, Bihor — un caz, Constanța — 3 cazuri, Dâmbovița — 2 cazuri, Giurgiu — un caz, Mehedinți — un caz, Neamț — 2 cazuri, Olt — 2 cazuri, Sibiu — 3 cazuri, Vaslui — un caz.

Cazuri sporadice înseamnă cazuri care nu pot fi legate între ele în număr de minimum trei, menționează MS.

"Până în luna august, inclusiv în regiunile afectate, au fost recuperați la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1 — 15 ani", precizează MS.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte! „Dăncilă să se pregătească pentru un dialog cu procurorii, din c…

2 HARTĂ INTERACTIVĂ Rezultate alegeri prezidențiale 2019 - Turul 1. Vezi cât a obținut fiecare candidat și în ce…

3 Mesajul lui Sebastian Lăzăroiu pentru cei care cer dezbatere cu Dăncilă: Rușine!

4 Pentru cunoscători / Tentativa lui Macron și a serviciilor secrete franceze de a face jocuri murdare în România …

5 Gata, „revoluția anti-clica PSD” a lui Orban s-a terminat! Reforma administrației, promisă „rapid”, se amână „…

recomandări

Te ia DNA: Tutulan Rica - Baron local

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?