Ministerul Sănătăţii: Studiul de seroprevalenţă SARS-CoV-2, în perioada iunie - septembrie

Ministerul Sănătăţii: Studiul de seroprevalenţă SARS-CoV-2, în perioada iunie - septembrie

Studiul de seroprevalenţă a infecţiei SARS-CoV-2, coordonat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, va avea loc în perioada iunie - septembrie, potrivit unui ordin al ministrului Sănătăţii.

"Urmărim determinarea gradului de răspândire a infecţiei SARS-CoV- 2 în populaţia României, pentru a putea fundamenta adecvat viitoarele măsuri de protecţie a sănătăţii populaţiei. Institutul Naţional de Sănătate Publică va coordona tehnic proiectul, va prelucra şi va analiza datele, astfel încât în luna septembrie să avem primele rezultate. Conform estimărilor, un număr de 29.019 de seruri reziduale urmează să fie colectate şi investigate. În acest sens, vom aloca institutului 1,6 milioane de lei pentru achiziţia de kituri, reactivi etc", a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, conform unui comunicat de presă transmis marţi.

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătăţii a finalizat ordinul pentru aprobarea efectuării acestui studiu, care va include seruri reziduale recoltate de la persoane din toate grupele de vârstă, care se prezintă conjunctural pentru recoltări de analize la laboratoarele din fiecare judeţ pe durata perioadei de înrolare şi care vor fi selectate cu pas de eşantionare.

Vor fi persoane fără semne şi simptome de boală infecţioasă, în conformitate cu prevederile legale şi care îşi vor exprima consimţământul informat de participare la studiu.

"Direcţiile de sănătate publică vor selecta la nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti un număr de 3-5 laboratoare care vor participa la studiu. Sunt laboratoarele proprii şi/sau laboratoare externalizate ale spitalelor judeţene, care deservesc ambulatorul de specialitate, alte laboratoare publice sau private care furnizează servicii pentru pacienţi neinternaţi, laboratoare cu adresabilitate mare (peste 1.000 probe/săptămână sau peste 40.000 probe/an). Nu vor fi selectate în studiu laboratoarele proprii sau externalizate ale spitalelor de boli infecţioase, ale centrelor de transfuzii, ale spitalelor COVID sau ale spitalelor de pneumoftiziologie TBC sau laboratoare care deservesc cu predilecţie aceste tipuri de spitale", a explicat ministerul.

Acest studiu, care este avizat de Consiliul Ştiinţific al Institutului Naţional de Sănătate Publică - Comitetul de Etică a Cercetării, va fi realizat cu respectarea "deplină" a principiilor şi regulilor de etică şi a confidenţialităţii datelor cu caracter personal, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Potrivit comunicatului, ordinul pentru aprobarea efectuării studiului de seroprevalenţă a infecţiei SARS-CoV-2 pe teritoriul României urmează să fie publicat în Monitorul Oficial. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fără sutien în brațele lui Alex Bodi / Oana Zăvoranu, petrecere de pomină la 48 de ani!

2 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”

3 Așa o fi?

4 Udrea investeşte în cel mai scump proiect imobiliar din România

5 Un fost atașat militar rus s-a dus la Deveselu ca turist. A pretins că se roagă la o biserică