Miniştrii din UE discută despre epidemia de coronavirus

Miniştrii din UE discută despre epidemia de coronavirus

Miniştrii din Uniunea Europeană urmează să discute săptămâna aceasta, în diferite formate, reacţiile la epidemia de coronavirus, semnalează luni Reuters, apreciind că reuniunile dovedesc îngrijorarea tot mai mare provocată de răspândirea bolii. Sunt implicate sănătatea publică, economia UE şi managementul frontierelor spaţiului Schengen.

Miniştrii de finanţe vor participa miercuri la o teleconferinţă pentru coordonarea reacţiilor la nivel naţional, a anunţat Mario Centeno, preşedintele Eurogrupului format din statele care au adoptat euro. El a precizat că din discuţii va rezulta un bilanţ al situaţiei înaintea reuniunilor oficiale programate peste două săptămâni. Reuters observă că astfel de dialoguri extraordinare au organizate rareori după ce a fost depăşită faza cea mai gravă a crizei datoriilor din 2012.

Vineri, miniştrii sănătăţii se vor întâlni la Bruxelles pentru a doua oară anul acesta, în vederea coordonării eforturilor împotriva coronavirusului. Reprezentanţii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au convenit deja pe 13 februarie măsuri comune privind monitorizarea epidemiei şi abordarea cazurile semnalate în fiecare stat.

Ulterior, numărul de cazuri a crescut foarte mult în Italia, a treia ţară ca mărime din UE, şi au apărut mai multe cazuri şi în alte state europene. Experţii la nivel naţional au stabilit săptămâna trecută că se vor reuni săptămânal pentru evaluarea situaţiei şi pentru coordonarea unor eventuale restricţii de circulaţie în interiorul zonei Schengen. Ei au decis că deocamdată nu vor fi reintroduse controale la frontierele interne, însă îşi vor reconsidera periodic această poziţie.

Tot vineri ar putea avea loc şi o reuniune extraordinară a miniştrilor europeni pentru migraţie, pentru a discuta controlul frontierelor în contextul a două crize: cea provocată de coronavirus şi cea legată de decizia Turciei de a nu mai opri migranţii să treacă în Uniunea Europeană, respectiv în Grecia şi Bulgaria.

Reuters observă că un nivel de activitate atât de ridicat în Uniunea Europeană s-a mai înregistrat doar în timpul crizei migraţiei din 2015-2016 şi al crizei financiare din 2009-2012, când mai multe ţări au fost salvate din dificultăţi cu plata datoriilor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia