Ministrul Achimaș-Cadariu: Medicina costă; afirmația pentru care mi s-a cerut demisia trebuie privită în context

Ministrul Achimaș-Cadariu: Medicina costă; afirmația pentru care mi s-a cerut demisia trebuie privită în context

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, precizează că afirmația sa recentă 'Vrem o țară ca afară? Perfect, hai să muncim ca afară!', pentru care i s-a cerut demisia, trebuie privită în context, subliniind că a avut în vedere modelul de succes pentru România, respectiv spitalul din care provine, Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuță" din Cluj-Napoca.

"În contextul în care am făcut această afirmație încercam să plasez medicina sau sistemul medical și performanțele lui. Medicina costă. Odată ce tehnologia s-a dezvoltat și medicina a crescut și ea, toate lucrurile acestea costă și atunci când am spus asta am avut în vedere un model de succes pentru România și acesta este spitalul din care provin, unde, prin eforturi susținute, consecvente, care se întind pe ultimii 15 ani, s-a reclădit un spital în cel mai bun sens al cuvântului. (...) Spitalul înseamnă ca pacienții să fie mulțumiți", a declarat Achimaș-Cadariu la Realitatea Tv.

Ministrul Sănătății a adăugat că i-a sfătuit pe unii pacienți să meargă să se trateze în străinătate.

"Sunt situații, cu totul excepționale, pe care nu le putem rezolva", a explicat Achimaș-Cadariu.

El a susținut că schimbarea esențială care ar trebui să se producă în sistemul sanitar este cea de mentalitate.

"Probabil că este schimbarea de mentalitate, dar aceasta nu vine peste noapte și atunci ansamblul de măsuri pe care îl gândim sperăm că va conduce către acest lucru. Schimbarea trebuie să se concentreze pe pacient, pe modul în care pacientul este tratat și îngrijit, dar acest lucru se face printr-o serie de măsuri care vizează atât oamenii care îngrijesc pacienții, cât și spitalele în sine. Toate aceste lucruri trebuie dublate de măsuri de control al calității și de standardizare și toate lucrurile acestea necesită timp", a declarat ministrul Sănătății.

Întrebat cu privire la câteva date din CV-ul său, Patriciu Achimaș-Cadariu a arătat că acestea sunt posibile erori.

Deputata ALDE Grațiela Gavrilescu solicita, printr-un comunicat difuzat duminică, demisia ministrului Sănătății, căruia îi imputa declarații "intolerabile" și " jignitoare la adresa poporului român".

"Alianța Liberalilor și Democraților consideră intolerabile declarațiile ministrului Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, conform cărora sistemul sanitar românesc este peste media societății românești și dacă 'Vrem o țară ca afară? Perfect, hai să muncim ca afară!'", se arată într-un comunicat al ALDE.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina