Ministrul Agriculturii: Peste 843.000 de fermieri și-au primit subvențiile; suma autorizată la plată a depășit două miliarde de euro

Ministrul Agriculturii: Peste 843.000 de fermieri și-au primit subvențiile; suma autorizată la plată a depășit două miliarde de euro

Peste 843.000 de fermieri și-au primit subvențiile până la data de 31 martie, respectiv 93,55% dintr-un total de 901.335 beneficiari, iar suma totală plătită a depășit 2,065 miliarde de euro, față de numai de 255,44 milioane de euro la aceeași dată a anului trecut, a declarat, vineri, Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o conferință de presă.

Acesta a precizat că un număr de 33.179 de fermieri sunt încă blocați pentru plată din diverse motive.

"Dintr-un total de 901.335 beneficiari, până azi la ora 9:00, au fost autorizați la plată 843.264, ceea ce reprezintă 93,55%. Aflați pe fluxul de autorizare sunt 24.892 de beneficiari. În momentul în care noi discutăm aceste operațiuni se realizează și aceștia vor intra diseară și mâine în flux operațional. Dosarele care nu sunt complete și nu pot fi procesate tehnic reprezintă la această dată 3,68%, adică 33.179 de beneficiari. (...) Este o situație fără precedent pentru că este pentru prima dată în România când se dau subvențiile până la 31 martie. Anul trecut în luna aprilie se dădeau hârtii, nu bani", a spus Daea.

Potrivit sursei citate, printre cauzele pentru care nu au putut fi plătiți și cei cu dosare blocate se numără lipsa unor documente care trebuie depuse și au termen scadent la 31 martie de către fermieri care au depus cereri de plăți pe agromediu, fie sunt fermieri din eșantionul de control pe teledetecție cu unele suprapuneri, alte blocaje la fermieri cu erori de cont sau cu suprafețe neeligibile în urma controalelor.

Ministrul a precizat că suma totală autorizată la plată până în prezent a depășit două miliarde de euro, fiind de aproape 10 ori mai mare față de anul trecut.

"Anul trecut, la 31 martie, aveam autorizată la plată o sumă de 255,44 de milioane de euro, iar anul acesta 2,065 miliarde de euro. Este ușor de făcut diferența și de comparat, deși nu este ușor de realizat, este important de făcut", a mai spus șeful MADR.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria