Ministrul Apărării de la Kiev anunţă o mobilizare de amploare pentru eliberarea teritoriilor ocupate de ruşi în sudul Ucrainei

Ministrul Apărării de la Kiev anunţă o mobilizare de amploare pentru eliberarea teritoriilor ocupate de ruşi în sudul Ucrainei

Potrivit lui Oleksii Reznikov, preşedintele Volodimir Zelenski a dat ordin pentru recuperarea zonelor de coastă ale Ucrainei, care sunt vitale pentru economia ţării.

„Înţelegem că, din punct de vedere politic, este foarte necesar pentru ţara noastră. Preşedintele a dat ordin şefului armatei să elaboreze planuri. După aceea, Statul Major General îşi face temele şi va spune că pentru a atinge acest obiectiv avem nevoie de XYZ”, a spus ministrul ucrainean, adăugând că treaba sa este să facă rost de oameni şi de arme.

El a avansat apoi ideea creării unei forţe de luptă de circa un milion de persoane echipate cu armament occidental.

Ministrul ucrainean al Apărării a lăudat ajutorul omologilor occidentali, în special cel al britanicilor, pentru aprovizionarea şi modernizarea armatei ţării sale.

Cu toate acestea, Reznikov s-a declarat nemulţumit de „procesul lent” de livrare a armelor.

O contraofensivă este pregătită în acest moment pentru recucerirea teritoriilor din sud ocupate de ruşi, scrie presa de la Kiev.

Autorităţile de la Kiev fac apeluri deja la populaţia din zonele vizate de contraofensivă să se pună la adăpost.

Regiunile Herson şi Zaporojie, învecinate cu Peninsula Crimeea, au fost ocupate parţial de ruşi în primele zile ale invaziei din Ucraina. Unele localităţi din aceste regiuni sunt conduse deja de administraţii numite de Moscova.

„Nu ştiu în ce interval de timp va fi (contraofensiva, n. red.). Dar ştiu sigur că nu ar trebui să existe femei şi copii acolo. Este necesar ca oamenii să fie evacuaţi pentru ca forţele armate să nu pună în pericol populaţia civilă în timpul operaţiunilor. Lansăm un apel către cetăţeni să plece în orice direcţie, inclusiv prin Crimeea ocupată”, a declarat vicepremierul Irina Vereşciuk.

Consiliul regional din Herson a făcut apel, de asemenea, la părăsirea teritoriului capturat de ruşi. Cei care nu pot să părăseasc regiunea sunt sfătuiţi să se ascundă în adăposturi şi să-şi facă stocuri de apă şi hrană.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...