Ministrul de Externe al Ungariei, a doua vizită în Rusia în ultimele șase săptămâni

Ministrul de Externe al Ungariei, a doua vizită în Rusia în ultimele șase săptămâni

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a mers luni în Rusia pentru a participa la târgul de tehnologie nucleară Atomexpo din orașul Soci din Marea Neagră, a declarat Ministerul de Externe de la Budapesta, a doua vizită a ministrului în Rusia în ultimele șase săptămâni.

Ministrul ungar s-a deplasat la târgul de tehnologie nucleară de la Soci pentru a discuta despre construcția a două reactoare noi pentru centrala nucleară Paks din Ungaria, a căror construcție a fost atribuită corporației ruse Rosatom.

Securitatea energetică „astazi este o chestiune de securitate națională, chiar de suveranitate”, a spus Szijjarto.

Ungaria îşi poate garanta securitatea energetică doar cu ajutorul tehnologiei nucleare, a mai declarat ministrul. „Sper sincer că nicio țară europeană nu va împiedica această investiție”, a spus Szijjarto la Soci.

Întrucât Ungaria dispune de puţine resurse energetice, soluţia în cazul ei poate fi doar extinderea capacităţii nucleare, a subliniat ministrul ungar, făcând referire la extinderea centralei de la Paks. Astfel, a continuat el, în anul 2030 Ungaria va produce energie nucleară şi solară care îi va acoperi circa 90% din necesarul de energie.

Relații cordiale Moscova-Budapesta

Szijjarto a fost prezent luna trecută la un forum privind politicile energetice, organizat la Moscova.

De asemenea, merită reamintit că, în septembrie, Szijjarto a fost singurul ministru de externe al unui stat membru UE care s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Budapesta a susținut sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, dar s-a scutit de embargoul asupra importului de petrol rusesc.

De asemenea, trebuie spus că premierul ungar Viktor Orban a menținut relații bune cu Rusia de când a lansat invazia Ucrainei în februarie.

Două noi unităţi la centrala de la Paks

În luna decembrie 2014, Rusia şi Ungaria au semnat contractul pentru construcţia a două noi unităţi la centrala de la Paks, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi, pentru acest proiect Rusia acordând Ungariei un împrumut de 10 miliarde de euro. Conform calendarului iniţial, construcţia urma să înceapă în 2018, pentru ca prima unitate să fie finalizată în 2025 şi cea de-a doua până în 2030, dar proiectul se află în întârziere.

Potrivit ministrului ungar, una dintre cauzele acestei întârzieri este provocată de faptul că agenţia germană însărcinată cu autorizarea exporturilor nu şi-a dat încă acordul pentru exportul tehnologiei de control pentru cele două noi unităţi ale centralei de la Paks.

''Unele ţări şi autorităţi'' în Europa chiar ''depăşesc Bruxellesul'' în punerea de obstacole în calea obiectivelor Ungariei, a acuzat Peter Szijjarto. El a insistat că mixul energetic al statelor UE este ''o competenţă exclusiv naţională'' şi ''nicio sancţiune europeană (împotriva Rusiei) nu trebuie să limiteze aprovizionarea cu energie a Ungariei''.

Din acest motiv, a continuat ministrul ungar, ţara sa refuză plafonarea preţului gazului natural şi ca sancţiunile impuse Rusiei de către UE în urma invaziei în Ucraina să includă un embargo asupra petrolului rusesc. De asemenea, a mai spus el, în UE există un dezacord asupra definiţiei diversificării surselor de energie, care, în opinia guvernului de la Budapesta, ar trebui să însemne disponibilitatea a cât mai multe surse de energie, nu excluderea unor anumite surse. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina