Ministrul de Externe britanic: Graniţa invizibilă dintre societăţile deschise şi societăţile închise este libertatea presei

Ministrul de Externe britanic: Graniţa invizibilă dintre societăţile deschise şi societăţile închise este libertatea presei

Graniţa invizibilă între societăţile deschise şi societăţile închise este libertatea presei, iar uciderea sau încarcerarea jurnaliştilor în timp ce îşi fac meseria trebuie să devină un "tabu internaţional", a declarat, vineri, ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, la o masă rotundă informală cu jurnalişti români, pe tema "Provocări internaţionale la adresa libertăţii presei, la 30 de ani de la căderea comunismului".

Oficialul a vorbit despre jurnalişti care au suferit din cauza unor regimuri opresive.

"Anul trecut, 80 de jurnalişti au fost ucişi în lumea întreagă, în timp ce îşi făceau meseria. Aproximativ jumătate din aceştia au fost ucişi deliberat. 60 de jurnalişti sunt prizonieri în prezent, 348 de jurnalişti au fost arestaţi şi întemniţaţi din cauza activităţii lor. Cred că devenim o lume în care graniţa invizibilă dintre societăţile deschise şi societăţile închise este libertatea presei de a-i verifica pe cei ce sunt la putere", a punctat el.

Totodată, el a vorbit şi despre evoluţia presei române, de la căderea comunismului.

"În primul rând vreau să vă spun cât de mândru sunt să discut despre acest subiect în România şi cât de mândri cred că sunteţi dumneavoastră, pentru că, acum 30 de ani, eraţi o ţară care ştia cum este - într-un fel în care nimeni din Marea Britanie nu ştia - să nu aveţi o presă liberă. Şi aţi trăit cu asta şi aţi văzut influenţa pe care această lipsă a avut-o asupra societăţii", a afirmat Hunt.

El a apreciat că, de la căderea comunismului, România s-a schimbat.

"De atunci v-aţi transformat complet într-o ţară care are una dintre cele mai libere media din lume şi le faceţi viaţa grea politicienilor, aşa cum media fac şi în Marea Britanie. Dar dumneavoastră înţelegeţi că acest aspect este esenţial pentru o societate liberă şi deschisă", s-a adresat el reprezentanţilor media care au venit la întâlnirea cu el, la Centrul pentru Jurnalism Independent.

Hunt a vorbit despre câteva teme care au devenit, pentru oficiali britanici, subiecte de campanii globale.

"În Marea Britanie trebuie să luptăm din greu pentru interesul naţional britanic în diverse domenii, dar de asemenea credem că este important să avem campanii ce au o importanţă globală, fie că este vorba de schimbările climatice, violenţe sexuale în zone de conflict. Unele dintre subiectele care ne preocupă în ultima vreme este libertatea media. Cred că acest subiect a fost în minţile tuturor, legat de uciderea lui Khashoggi, în Istanbul, anul trecut, un incident teribil", a spus el.

În acest context, el a vorbit de transformarea actelor de violenţă asupra jurnaliştilor în "tabuuri" internaţionale.

"Obiectivul meu este să fac ca uciderea sau întemniţarea jurnaliştilor în timp ce şi fac meseria să fie un tabu internaţional. Aş vrea ca statele care iau aceste acţiuni în considerare să simtă că vor fi în centrul atenţiei internaţionale şi că este o mişcare pe care nu trebuie să o facă", a declarat el.

Totodată, Hunt a vorbit şi despre organizarea, anul acesta, la Londra, a unei conferinţe privind libertatea presei, eveniment organizat de Marea Britanie, cel mai probabil, în parteneriat cu Canada. AGERPRES / (A - autor: Oana Ghiţă, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 „Singurul lucru pe care îl pot recomanda familiei Sterp este o invitație spre lectura cărții Niște țărani, scrisă de regretatul Dinu Săraru”

2 Se anunță furtuni severe în România. Județele care intră sub cod portocaliu

3 „Sunt pe moarte, am cancer. Vreau să-mi curăț conștiința și să spun tot adevărul despre Emanuela Orlandi"

4 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

5 Horoscop marți, 28 mai. Săgetătorii vor trăi o dezamăgire, în timp ce Scorpionii vor avea parte de o situație neașteptată