Ministrul de externe Ivica Dacic: Serbia refuză să aleagă între Rusia și Occident

Ministrul de externe Ivica Dacic: Serbia refuză să aleagă între Rusia și Occident

Serbia dorește să își mențină echilibrul între Rusia și Occident, a declarat joi ministrul de externe Ivica Dacic, într-un interviu acordat agenției Reuters. Șeful diplomației de la Belgrad a respins cererea Statelor Unite de a alege una din părți.

Luna trecută, Hoyt Yee, adjunct al subsecretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, a avertizat Serbia că "nu poate sta pe două scaune în același timp". Dacic a replicat în interviu că "nu dorim să ne tragă cineva scaunul de sub noi" și că "e important să vedem ce e în propriul nostru interes".

Ministrul de externe a comparat neacceptarea de către Serbia a independenței Kosovo cu respingerea de către Spania a secesiunii Cataloniei. "Dacă Spania poate lupta pentru concepția sa despre Catalonia, atunci și noi, sârbii, putem lupta pentru țara noastră", a spus Dacic. El a afirmat că autoritățile kosovare și cele sârbe ar trebui să caute o soluție avantajoasă pentru ambele părți și să participe la o conferință internațională care să împiedice războaiele "timp de un secol". "Aceasta ar fi singura soluție posibilă, realistă și durabilă a problemei", a susținut ministrul.

Reuters menționează afinitățile naturale ale sârbilor — slavi, creștini ortodocși — cu rușii și faptul că Rusia controlează furnizarea de petrol și gaze pentru Serbia și a donat acestei țări șase avioane de vânătoare MiG-29. La cererea Belgradului, Moscova a blocat primirea Kosovo ca stat independent în Organizația Națiunilor Unite. În același timp, Serbia dorește să adere la Uniunea Europeană, care este în prezent cel mai mare partener comercial al său.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...