Ministrul Finanţelor: CEC Bank trece prin cea mai profitabilă perioadă din istorie

Ministrul Finanţelor: CEC Bank trece prin cea mai profitabilă perioadă din istorie

Datele preliminare pe anul 2021 arată faptul că CEC Bank trece prin cea mai profitabilă perioadă din istorie, iar aceasta trebuie să reprezinte o oportunitate pentru economie în contextul realizării unei stabilităţi financiare solide şi să se reflecte în creşterea gradului de intermediere financiară la nivel naţional, a scris, marţi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, pe pagina sa de Facebook.

"Aprobarea, la finalul anului 2021, a mecanismelor financiare prin care a fost încheiat procesul de capitalizare al CEC Bank, începute în anul 2019, îşi arată eficienţa. CEC Bank a virat către bugetul de stat peste 634 milioane de lei, în contul dividendelor din profitul aferent anilor 2019 şi 2020. (...) Companiile româneşti beneficiază de încă o alternativă competitivă de creditare pentru dezvoltare furnizată, indirect, de statul român", a notat ministrul.



CEC Bank a plătit, la sfârşitul săptămânii trecute, dividende în valoare de 634,3 milioane lei aferente anilor financiari 2019 şi 2020, acţionarului său, Ministerul Finanţelor Publice, respectiv statului român.

Banca a distribuit peste 85% din profitul net atribuibil acţionarilor, având una dintre cele mai ridicate cote de repartizare a profitului de pe piaţă.

"Am demonstrat că CEC Bank poate veni cu un plan viabil de creştere şi transformare. Şi ne-am respectat toate angajamentele asumate în cadrul Planului de afaceri care a stat la baza majorării capitalului social al CEC Bank, în condiţii de piaţă. Capacitatea de a genera profituri pentru acţionari este principalul indicator după care se măsoară atractivitatea unui business pe piaţă, iar Ministerul de Finanţe a înţeles să acţioneze precum un investitor privat. Aceste dividende demonstrează că a avut de câştigat", a declarat Bogdan Neacşu, CEO al CEC Bank.

Distribuirea de dividende face parte din obligaţiile asumate în baza planului de afaceri care a stat la baza majorării capitalului social al CEC Bank, aprobat de Comisia Europeană la sfârşitul lui 2019. Planul menţionat prevede şi acordarea unui împrumut subordonat, necesar pentru ca CEC Bank să se conformeze cerinţelor europene privind fondurile proprii şi pasivele eligibile (prevăzute în Directiva 2014/59/UE privind Cerinţele Minime privind Fondurile Proprii şi Pasivele Eligibile).

Potrivit sursei citate, majorarea capitalului social al CEC Bank prin aport în numerar al acţionarului este unul dintre puţinele proiecte aprobate la nivelul Uniunii Europene privind majorarea de capital la nivelul unei bănci, de către un acţionar de stat, în condiţii de piaţă, care a trecut testul investitorului privat. "Comisia a apreciat că prin injecţia de capital la CEC Bank, statul ca acţionar va beneficia de un randament al investiţiei în conformitate cu condiţiile pieţei. Sumele au fost şi vor fi folosite în principal pentru consolidarea poziţiei CEC Bank pe piaţa creditelor şi pentru investiţii în modernizarea sistemelor informatice", se menţionează în comunicat.

În 2019, profitul net al CEC Bank s-a ridicat la 379,6 milioane de lei, iar în 2020 - la 337,7 milioane de lei, acestea fiind cele mai bune rezultate din istoria post-tranziţie a băncii. Dividendele s-au aplicat profitului rezultat după repartizarea tuturor elementelor reglementate: impozite, rezerve, provizioane etc.

În primele 11 luni din 2021, CEC Bank a înregistrat un profit net de circa 400 de milioane de lei, în creştere cu 46% faţă de perioada similară a anului trecut, iar activele băncii s-au majorat la 45,62 miliarde de lei, faţă de 39,4 miliarde de lei în noiembrie 2021 (+16%). Decizia privind repartizarea profitului aferent anului 2021 urmează a fi luată de către acţionari după aprobarea situaţiilor financiare aferente exerciţiului financiar 2021.

De asemenea, CEC Bank precizează că la sfârşitul anului trecut, Guvernul a aprobat acordarea unui împrumut subordonat către CEC Bank, în valoare de 1,4 miliarde de lei, pe o perioadă de 10 ani. Împrumutul a fost contractat în ultima parte a lunii decembrie, cu o rată totală a dobânzii la nivelul pieţei formată dintr-un indice variabil revizuibil trimestrial: ROBOR la 3 luni, la care se adaugă o marjă fixă de 3,30%, pe toată durata contractului. Dobânda este variabilă şi se ajustează trimestrial.

Potrivit băncii, majorarea fondurilor proprii prin contractarea împrumutului subordonat, în locul majorării de capital prin încorporarea profitului din anii anteriori asigură conformarea la cerinţele europene privind fondurile proprii aplicabile CEC Bank şi permite acţionarului - Ministerul de Finanţe - să beneficieze de fluxuri de numerar pozitive, din rambursarea creditului şi a dobânzilor aferente şi, în acelaşi timp, să încaseze dividende în continuare.

CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de peste 45,1 miliarde lei, la sfârşitul lui septembrie 2021. Banca oferă o gamă completă de produse şi servicii persoanelor fizice, IMM-urilor şi corporaţiilor mari, prin unităţi bancare, reţele de ATM, internet banking (CEConline), mobile banking şi magazinul virtual CEC_IN - unde pot fi accesate produse şi servicii bancare 100% online. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...