Ministrul german de externe a cerut iertare polonezilor pentru atrocităţile suferite în al doilea război mondial

Ministrul german de externe Heiko Maas a cerut iertare polonezilor pentru atrocităţile suferite de ţara lor în timpul celui de-al doilea război mondial, într-un discurs rostit în capitala poloneză la comemorarea revoltei din Varşovia din 1944, transmite dpa.

"Am venit aici pentru a onora memoria celor morţi şi în semn de respect faţă de familiile celor morţi şi dispăruţi şi pentru că vreau să cer iertare poporului polonez. Mi-e ruşine de ce au făcut germanii ţării dumneavoastră în numele Germaniei", a spus Maas.

Germania poartă responsabilitatea acestei orori, a punctat Maas, adăugând că îi este ruşine de faptul că înăbuşirea brutală a insurecţiei "a fost ascunsă prea mult timp după război".

În anii de după război de multe ori polonezii au fost cei care au întins mâna reconcilierii, a mai remarcat ministrul german de externe, referindu-se la scrisoarea trimisă în 1965 de episcopi polonezi unor episcopi germani, cu mesajul: "Iertăm şi cerem iertare".

Miercuri, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său polonez Jacek Czaputowicz, Heiko Maas a declarat că Germania se simte responsabilă din punct de vedere moral pentru al doilea război mondial, menţionând pe de altă parte că problema reparaţiilor pentru Polonia este închisă.

În ce-l priveşte, Jacek Czaputowicz a notat joi, într-un discurs rostit la Muzeul Revoltei din Varşovia, că ţara sa nu poate accepta poziţia Germaniei conform căreia despăgubirile de război sunt în afara discuţiei.

"Pierderile suferite de Polonia şi polonezi nu au fost niciodată compensate de cel care le-a provocat", a spus şeful diplomaţiei poloneze.

"Polonezii, prin propriile eforturi, şi-au reconstruit capitala. Acest fapt ilustrează clar o problemă mai generală, care ne împiedică pe noi, polonezii, să considerăm închisă problema reparaţiilor", a adăugat ministrul polonez.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Androneasca, la pușcărie! „Dă-l în morții lui! Futu-i gâtu’ mă-sii!”. Stenograme DNA / Cum l-a executat Mafia P…

2 Ăsta e tariful lui Gâdea, 10.000 de euro? Atât îi costă pe penalii care urlă seară de seară la Antena 3? Ce sp…

3 Spurcăciunea umană Olguța Vasilescu îl face retardat pe protestatarul Moroșanu, rămas cu un defect de vorbire …

4 BREAKING Firea, amenințată cu pușcăria de administratorul judiciar al RADET! Dezvăluiri incredibile despre băt…

5 Marcel Vela detonează bomba despre 10 august! Anumiți conducători din Jandarmerie au fost în legătură cu anumi…

recomandări

Te ia DNA: Sorin Tilihoi

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă ești miliardar te poți muta acum pe noul yacht în formă de insulă