Ministrul Justiției anunţă desecretizarea SIPA. Ce spunea o cablogramă Wikileaks. Aflăm dacă a fost Ponta a fost acoperit SIE?

Ministrul Justiției anunţă desecretizarea SIPA. Ce spunea o cablogramă Wikileaks. Aflăm dacă a fost Ponta a fost acoperit SIE?

Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat miercuri că va desecretiza arhiva Sipa, în urma solicitării CSM de a publica componența comisiilor care s-au ocupat de arhiva SIPA, măsurile dispuse de acestea, data sigilării arhivei, dacă cineva a accesat-o ulterior și modul cum a fost gestionată până în prezent.

„Voi citi și eu scrisoarea, voi vedea și le voi comunica răspunsul. Da, voi desecretiza arhiva SIPA în cel mai scurt timp cu respectarea termenelor și procedurilor legale”, a spus Tudorel Toader, la CSM.

Judecătorul Cristi Danileţ a declarat, potrivit unei cablograme Wikileaks, că nu toate dosarele din arhiva SIPA au fost distruse, că a văzut asemenea dosare, iar documentele conţineau detalii intime despre judecători şi procurori. Potrivit fostului ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, despre soarta SIPA s-ar fi discutat şi în cursul negocierilor de pre-aderare a României la UE.

"O furtună perfectă: corupţia, statul de drept şi reforma justiţiei se află în prim-plan în România", se intitula o telegramă din 2009, transmisă Washingtonului de Ambasada SUA de la Bucureşti. Potrivit documentului întocmit de diplomaţii americani, judecătorul Cristi Danileţ le-a explicat acestora că nu toată arhiva SIPA fusese distrusă, în Ministerul Justiţiei încă mai existând dosare din intervalul 2001-2005. Acestea erau, mai rezultă din telegramă, „accesibile ministrului de Justiţie”.

"Atenţia presei s-a concetrat şi pe propunerea ministrului de Justiţie Predoiu de a reînvia Serviciul Intern de Protecţie şi Anti-corupţie (SIPA) desfiinţat de fostul ministru al Justiei Monica Macovei în 2005. Fondatorul SoJust Danileţ (care a făcut parte din echipa lui Macovei) a spus consilierilor politici că SIPA era în esenţă serviciul propriu de informaţii al Minsterului de Justiţie, care avea scopul de a spiona vieţile private ale judecătorilor, procurorilor, oficialilor din instanţe şi chiar a cetăţenilor de rând. El le-a văzut dosarele care conţineau detalii despre relaţii sexuale ilicite ale unor judecători şi procurori, chiar dosare medicale despre ce judecătoare au făcut avorturi. Era, a notat Danileţ, o reîntoarcere la epoca Ceauşescu şi era greşit să crezi că poţi forţa prin şantaj judecătorii să se reformeze. (Notă: Danileţ a divulgat că deşi dosarele de dinainte de 2001 au fost distruse, Ministerul de Justiţie a păstrat dosarele din 2001-2005, în două încăperi mici, accesibile ministrului de Justiţie. Sfârşit de notă)”, se arată în telegrama oficialilor SUA.

În document se mai precizează că vicepreşedintele CSM de la acea vreme, Bogdan Licu, i-ar fi transmis ministrului în exerciţiu, Cătălin Predoiu, că resuscitarea serviciului ar fi „o idee proastă”.

„Similar, Vicepreşedintele CSM Licu a spus consilierilor politici că CSM i-a spus categoric ministrului de Justiţie Predoiu că reînvierea SIPA era o idee proastă. Predoiu ceruse ulterior o întrevedere cu liderii CSM pentru mai multe discuţii suplimentare, dar CSM refuzase să participe. Şeful ANI Macovei a spus că problema SIPA a apărut pentru un moment şi în timpul Summit-ului Justiţiei convocat de Băsescu: Geoană ceruse ca Predoiu sa explice logica de a reînvia serviciul; Băsescu a intervenit şi a spus că <> şi Geoană s-a retras", reiese din cablograma Wikileaks.

„Problema SIPA a fost, se pare, discutată şi în negocierile de pre-aderare”
Ce spune despre toate acestea liberalul Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei?

"SIPA înseamnă de fapt două probleme: serviciul şi arhiva. Desfiinţarea serviciului s-a făcut intempestiv, fără un plan de risk management al arhivei, personalului şi riscurilor din mediul penitenciar gestionate. Gândiţi-vă că s-au împrăştiat în patru zări, cine ştie unde, agenţi cu tot cu informaţii la purtător. În general, lumea se concentrează pe aspectele de poliţie politică desfăşurate de SIPA. Din acest punct de vedere, se pare că perioada critică a fost de fapt 2000-2004, când ministrul Justiţiei gestiona şi cariera magistraţilor, inclusiv inspecţia judiciară. Dar nimeni nu discută de riscurile create de risipirea peste noapte a foştilor angajaţi SIPA. Câţi au fost? Unde s-au dus? Ce informaţii gestionau? În plus, a rămas şi problema riscurilor care ţin de mediul penitenciar, de siguranţa personalului din penitenciar etc. În prezent sunt gestionate de o direcţie de profil din Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Pentru viitor, Arhiva ar trebui să fie sigilată în custodia Arhivelor Naţionale sau topită, cu avizul CSAT. În ce priveşte protecţia personalului din penitenciare, trebuie întărită direcţia de profil din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, care să beneficieze de informaţiile furnizate de serviciile existente. În concluzie, în mandatul meu nu s-a intrat în arhivă şi am susţinut plasarea ei la Arhivele Naţionale", susţine Cătălin Predoiu.

În plus, arată acesta, "problema SIPA a fost, se pare, discutată şi în negocierile de pre-aderare. Este interesant de văzut în documentele de pre-aderare (corespondenţe, memorandumuri, documente de politică publică) dacă s-a vizat desfiinţarea SIPA sau profesionalizarea ei prin eliminarea celor care au făcut poliţie politică şi instituirea unor checks and balance în această privinţă."

Si daca SIPA stia ca Victor Ponta e ofiter acoperit SIE?

Informatiile care circula prin piata baietilor informati zic cam asa: SIPA a aflat ca Ponta e ofiter acoperit SIE. Povestea, pe scurt, e urmatoarea: Victor Ponta a fost recrutat de SIE dupa ce a intrat in magistratura, in intervalul in care a activat ca procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 (1995 – 1998). In perioda in care isi facea cu sarg meseria de şpion al SIE, ar fi intrat in vizorul SIPA, care si-a dat seama ca Victor Ponta a fost recrutat de SIE, scria Emilia Sercan pe  Blogul sau.

Haide ca trebuie sa va aduceti aminte de SIPA. Stiti voi, Serviciul Independent de Protectie si Anticoruptie, fostul serviciu secret al Ministerului Justitiei, care se ocupa cu supravegherea magistratilor, a ziaristilor care scriau pe justitiei, a unor oameni din societatea civila. SIPA nu era interesat doar de aspectele profesionale, ci mai ales de viata privata a celor pe care-i lua la ochi si timpan.

Victor Ponta ajunge in 1998 procuror la Sectia de Anticoruptie, Urmarire Penala si Criminalistica, specializata in domeniul infractiunilor economico-financiare din cadrul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie. Curiosi si bagaciosi din fire, cei de la SIPA ar fi fost foarte interesati sa afle cine e baiatul cu mutra de tocilar care dupa trei ani ca procuror la un parchet de judecatorie ajunge direct, dar direct la Parchetul General.

Si uite asa, cei de la SIPA ar fi dibuit relatiile neprincipiale pe care Victor Ponta le avea cu SIE. Iar lucrul acesta ar fi fost scris in niste rapoarte/note informative. Aceste rapoarte/note informative ar putea fi cam singurele probe evidente ale faptului ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit al SIE. Ca altfel am ramane doar la vorbe.

Ce s-a intamplat cu SIPA? Haide ca trebuie sa va amintiti ca a fost desfiintat in 2006 de Monica Macovei tocmai din cauza ca facea politie politica si devenise un serviciul secret abuziv (cunoscatorii zic ca Doi s’un sfert e mic copil la capitolul intimidare si santaj).

Ce s-a intamplat cu arhiva SIPA? Zace ferecata din 2006 sub zece siruri de lacate si trei randuri de camere de luat vederi la Administratia Nationala a Penitenciarelor. Si niciunul din guvernele de dupa 2006 sau vreunul din cei noua (9) ministri ai Justitiei de dupa 1996 nu a dat vreo hotarare in privinta acestei arhive pentru ca, deh, nu-i usor sa-ti asumi rezolvarea unei chestiuni explozive.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /