Ministrul Justiției despre protocoalele SRI-Parchete: Nu e suficient să le denunțăm, trebuie și desecretizate

Ministrul Justiției despre protocoalele SRI-Parchete: Nu e suficient să le denunțăm, trebuie și desecretizate

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat duminică seară că nu este suficient ca protocoalele încheiate între SRI și Parchete să fie denunțate, ci ele ar trebui desecretizate pentru a vedea cum au funcționat colaborările procurorilor cu serviciile de informații.

"De principiu, serviciile de informații sunt structuri ale statului de drept. Au competențele lor, care sunt complementare cu celelalte competențe din stat. Adică nu putem nega utilitatea publică a acestor servicii. Dar nici nu putem admite interferența lor în zona juridică a urmăririi penale, eventual și a judecății. (...) În spațiul public, știm că este vorba de protocoale diferite cu structuri, cu instituții diferite. Așadar, dacă luăm o măsură, să facem treaba până la capăt, să nu denunțăm protocolul cu X și să lăsăm în vigoare alte trei-patru. Pe de altă parte, nu-i suficient să îl denunți. Că dacă îl denunți, ce faci? Nu mai este în vigoare, inaplicabil. Dar cred că mai interesant ar fi să-l și vedem, să-l desecretizăm, să știm cum au funcționat aceste structuri, cum s-a desfășurat această colaborare", a spus Tudorel Toader la Antena 3.

Întrebat dacă va cere Parchetului General, DNA și DIICOT reevaluarea protocoalelor semnate de aceste structuri cu SRI, Tudorel Toader a precizat că "a înțeles că deja nu mai sunt în vigoare".

"Eu am înțeles de la procurorul general că deja le-a denunțat, că deja nu mai sunt în vigoare. Eu vorbeam de pasul următor, de cunoaștere a ceea ce a fost și nu mai este în vigoare. (...) Nu voi menține astfel de protocoale, astfel de colaborări, decât în limitele stricte ale competențelor legale", a conchis Tudorel Toader.

AGERPRES/(A — autor: Eusebi Manolache, editor: Irina Poenaru)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cel mai prost interlop din România! / El este dobitocul arestat după ce și-a uitat pistolul în cabina de p…

2 Așa o fi?

3 Așa o fi? Atât de grav?

4 Citiți și voi ce scrie judecătoarea României la CEDO despre ministrul Justiției!

5 Se strânge lațul / Live Science: Cercetătorii au recuperat secvențe genetice ale coronavirusului șterse în secre…