Ministrul Justiției din Franța, trimis în judecată pentru reglări de conturi cu magistrați. Cum a profitat de funcția sa

Ministrul Justiției din Franța, trimis în judecată pentru reglări de conturi cu magistrați. Cum a profitat de funcția sa

Curtea de Justiţie a Republicii (CJR) a ordonat luni un proces împotriva ministrului justiţiei francez, Eric Dupond-Moretti, acuzat că a profitat de funcţia sa pentru a regla conturi cu magistraţi cu care a avut diferende pe când era avocat, au anunţat luni avocaţii ministrului, transmite AFP, citată de Agerpres.

Ministrul Justiei din Franța, Eric Dupond-Moretti a fost trimis în judecată FOTO Twitter

Decizia Curţii constituie o premieră în Franţa pentru un ministru al justiţiei în funcţie. Avocaţii lui Moretti au anunţat imediat contestarea ordinului la Curtea de Casaţie.

"Revine de acum adunării în plen a Curţii de Casaţie să se sesizeze în acest dosar şi să se pronunţe mai ales cu privire la numeroasele nereguli din acest dosar din ultimii doi ani, printre care figurează în primul rând poziţionarea atipică, pentru că a fost neloială şi părtinitoare, a procurorului general de la lângă Curtea de Casaţie", François Molins, a declarat avocatul Rémi Lorrain.

Contestă acuzația

Fost avocat pledant, Moretti, numit la conducerea Ministerului Justiţiei în vara lui 2020 şi reconfirmat în funcţie după realegerea preşedintelui Emmanuel Macron în luna mai, a fost pus sub acuzare de CJR în iulie 2015.

Eric Dupond-Moretti este acuzat că, odată instalat în fruntea ministerului, a profitat de funcţia sa pentru a regla conturi cu magistraţi cu care a avut diferende pe când era avocat, acuzaţie pe care el o contestă. O anchetă judiciară a fost deschisă în ianuarie 2021 în urma unor plângeri ale sindicatelor de magistraţi şi asociaţiei anticorupţie Anticor, care denunţau conflicte de interese după venirea lui Moretti la minister.

Ce poreclă l-a consacrat

Avocat recunoscut pentru stilul său care divide şi pentru prezenţele sale în studiourile de televiziune şi chiar pe scene de teatru, unde a început să joace în 2019, Eric Dupond-Moretti este probabil cel mai cunoscut avocat de drept penal în rândul marelui public.

Cu „gura sa mare” şi cu o statură şi o voce intimidante, el a obţinut 140 de achitări şi primit astfel porecla "Achitatorul", comentează AFP.

Despre el se spună că este unul dintre marii specialişti ai dreptului penal, iar luările sale de poziţie au stîrnit nu de puţine ori polemici. Pe scurt, acest om avînd o autoritate naturală foarte puternică, dublată de un mare talent oratoric, nu era chiar pe placul tuturor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina