Ministrul Oros: Am depus proiect de finanţare cu 30 milioane de euro prin PNRR a investiţiilor la Banca de Gene de la Buzău

Ministrul Oros: Am depus proiect de finanţare cu 30 milioane de euro prin PNRR a investiţiilor la Banca de Gene de la Buzău

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, vineri, la Buzău, că a fost depus un proiect de finanţare a investiţiilor la Banca de gene Buzău prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

"Am prins în bugetul pe anul acesta finanţarea demarării acestui proiect al Băncii de gene de la Buzău, am alocat 3 milioane de lei pentru început, astfel încât domnul cercetător Costel Vânătoru să poată să îşi formeze o echipă anul acesta de 12 cercetători cu care să fundamenteze strategia şi viziunea pe care o are privind dezvoltarea acestei bănci de gene. În paralel, am depus un proiect în Programul Naţional de Rezilienţă şi Relansare împreună tot cu domnia sa, de 30 de milioane de euro, pe care îl demarăm cu Ministerul Cercetării, astfel încât peste ceea ce vor face ei anul acesta, peste strategie, să se concretizeze şi în investiţie. Investiţiile, discutăm aici de o sumă considerabilă, speranţa noastră e să vină din PNRR", a afirmat Oros.

Cercetătorul Costel Vânătoru, cel desemnat să se ocupe de Banca de Gene de la Buzău, a precizat că acest obiectiv strategic are nevoie urgentă de investiţii şi trebuie obţinută acreditarea sa.

"Urmează studiul de fezabilitate, urmează construirea băncii cu laboratoarele specifice, acreditarea băncii, pentru că trebuie să ştiţi că România nu are în acest moment nicio bancă de gene acreditată (...). De aceea, avem nevoie de o bancă de gene care trebuie să fie acreditată şi să funcţioneze după standardele şi normele care sunt în vigoare. Sigur, pentru aceasta avem nevoie de resurse şi credem că proiectul pe care l-am depus pe PNRR va fi acceptat în forma pe care noi am depus-o şi vom putea primi aceşti bani europeni pentru acest obiectiv", a precizat cercetătorul Costel Vânătoru.

Şi preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PNL, Ludovic Orban, a subliniat importanţa Băncii de gene de la Buzău.

"Am ajuns ca seminţele, deşi România era o ţară care avea o cercetare avansată în privinţa seminţelor, mai ales pe zona legumicultură, să fie din import. Vă daţi seama, cheltuim, pe estimări, peste 2 miliarde de euro pentru seminţe, în condiţiile în care noi avem capacitatea de a dezvolta în acest domeniu. Obiectivul nostru este acela de a încuraja ca orice se poate face în România să se facă în România. Iar noi nu trebuie să facem ceva în România în materie de seminţe, în primul rând trebuie să conservăm ceea ce avem, într-o bancă de gene, iar ulterior să dezvoltăm un sistem de valorificare, astfel încât să permitem producătorilor români să poată să achiziţioneze seminţe româneşti certificate", a spus Orban.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, şi ministrul Agriculturii, Adrian Oros, au fost prezenţi, vineri, în Buzău. În programul vizitei a fost o deplasare la Banca de Resurse Genetice Vegetale, precum şi o întâlnire cu oameni de afaceri din Buzău şi o deplasare la Green Tech, companie din industria reciclării maselor plastice. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...